Учени създадоха горивна клетка, произвеждаща електроенергия от отпадни води

13
460
Добави коментар
mirna1984
mirna1984

Нова технология за пречистване на канализационни води позволява генерирането на енергия, достатъчна за производството на ток за комерсиални цели. Това постижение на учени на Орегонския университет може да промени изцяло идеята за третирането на отходните води, съобщава технологичният сайт Engadget.

В продължение на няколко години екипът от изследователи усъвършенствал технологията, използвайки нови материали, техники и видоизменени бактерии. В крайна сметка учените успяват да произведат ток с мощност от 2 киловата от един кубичен метър отпадъци.

Новият метод за пречистване на отходни води е базиран на специална бактерия, която окислява органичната материя. В процеса на окисление се отделят електрони, които се движат между катода и анода на горивната клетката, произвеждайки по този начин ток.

След като разходите по прилагането на системата се възвърнат, тя ще може да захранва пречиствателните станции и да им позволи да продават излишната електроенергия.

Възможно е новият метод да замени широко използвания подход за пречистване на отпадни води, наречен „активна утайка“. При този метод също се използват микроорганизми, които обаче консумират органичните замърсители, които изтичат през канализационната мрежа.

Отходните води обаче не са единственият ресурс, който може да се третира чрез новата технология. Според изследователите от Орегонския университет почти всички органични отпадъци може да се ползват за производство на електричество – например трева, животински отпадъци и остатъчни продукти от пивоварната индустрия, производство на млечни продукти или вино, пише dnevnik.bg.