Турската армия превзе Африн

2
284
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА В СИРИЯ
Турската армия превзе Африн
„Сега турският флаг ще се вее там! Знамето на ССА ще се вее там!“, заяви ентусиазирано Ердоган на церемония, отбелязваща годишнина от битката за Дарданелите през Първата световна война.

18 Март 2018 14:24
0

принтирай

|

текст

Подкрепяните от Турция сирийски бунтовници имат „пълен контрол“ върху центъра на Африн в Северна Сирия, заяви турският президент Раджеп Тайип Ердоган.

„Подразделения на „Свободната сирийска армия“ (ССА), подкрепяни от турски въоръжени сили, поеха контрола върху центъра на Африн тази сутрин“, каза Ердоган и добави, че в момента са в ход операции за разминиране на града.

Още преди няколко дни Ердоган заяви, че градът ще падне, а после от президентството заявиха, че имал предвид, че обкръжаването ще приключи.

„Сега турският флаг ще се вее там! Знамето на ССА ще се вее там!“, заяви ентусиазирано Ердоган на церемония, отбелязваща годишнина от битката за Дарданелите през Първата световна война.
 
Превземането на Африн беше основната цел на турската военна операция „Маслинова клонка“, която Анкара започна на 20 януари, за да бъде прочистен районът покрай границата между Сирия и Турция от кюрдските „Отреди за защита на народа“(ОЗН). Турция гледа на ОЗН като на терористична групировка и разклонение на забранената със закон в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

В същото време, обаче, кюрдските сили бяха гръбнакът на действащите на терен сили на водената от САЩ коалиция за изтласкване и унищожение на джихадистите от „Ислямска държава“ от територията на Сирия. Противоречията за ролята на ОЗН доведоха до сериозно напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара.
 

Soldier raises the Turkish flag after declaring victory over PKK/YPG terrorists in Syria’s Afrin on 58th day of #OperationOliveBranchhttps://t.co/dmX3DVYWSL pic.twitter.com/FuYT58RACZ
— DAILY SABAH (@DailySabah) March 18, 2018 

Новината за превземането на Африн беше потвърдена и от турските военни, които пуснаха съобщение, че центърът на града е „под контрол“.

След ожесточаване на офанзивата на турците през последните три дена над 200 000 цивилни напуснаха град Африн.

Стотици цивилни загинаха, а хиляди са без дом. Вчера в Германия имаше многохиляден протест срещу турската офанзива.