Правила при отглеждане на орхидеите

2
335
Добави коментар
magazin
magazin

Орхидеите не се отглеждат в земята, както и обикновените стайни растения, но в специален субстрат, който може да се състои от парчета кора (често използваме кората на иглолистни дървета), мъх от сфана, кокосови стърготини, груб пясък, парчета пяна от пластмаса, малки камъчета. Трудно е да се събере такъв коктейл, по-добре е да се купи готов микс в магазина. Тя ще трябва да се променя на всеки две до три години, понякога дори по-често, ако е необходимо да се спаси растението от вредители, болести или последствия от неправилно напояване. При всяка трансплантация гърнето се поема малко повече от предишната, но субстрата не трябва да е прекалено много, в противен случай съществува риск от гниене или уплътняване. Пота е по-добре да изберете прозрачни с много дупки не само в дъното, но и в stenochkah. Понякога орхидеите се отглеждат в плетени кошници или саксии.

Някои видове орхидеи се нуждаят от температура до + 28 градуса, голяма разлика между дневните и нощните температури, понякога температурната разлика е важна за периода на растеж и периода на почивка. Но най-често срещаните и най-ненужните видове могат да издържат перфектно условията, които съществуват в нашите апартаменти. Така че, phalaenopsis расте добре при температури от +18 до +22 градуса, може да устои на повишение до +25, ако температурата се повиши до +30 и повече, растението няма да цъфтят, цветето ще загуби цветя, отиде в състояние на почивка.

Орхидеите се нуждаят от чист въздух, но течението ще бъде катастрофално, за тях ще бъде трудно да прехвърлят силни миризми наблизо, така че аромати на парфюм или ремонт да са също толкова неприемливи.

Орхидеите предпочитат светъл ден от 13 часа, така че го удължете с лампи. Когато растението е в покой, може да има достатъчно естествена светлина, но периодът на активен растеж, цъфтежа, особено ако падне за зимата, в нашите земи може да е твърде тъмен. Най-нетърпелив към светлината и най-търпеливите са орхидеите „Phalaenopsis“. Меката дифузна слънчева светлина ще позволи на всички части на растението да участват в процеса на фотосинтеза, но без изгаряния.

За удобно съществуване орхидеите се нуждаят от влага на ниво от 50 – 70%, по-високо може да бъде, но под 50% растението няма да страда. Като правило, през лятото в нашите апартаменти нивото на влажност е малко по-високо, отколкото през зимата по време на отоплителния сезон. Но може да се коригира, ако не за цялата стая, а за мястото, където стои орхидеята. Сега електрически овлажнители въздух са много популярни, но можете да направите без тях, просто сложите пот с вода с пот, просто сложите пота на пиедестал или хайрам на хайрам, така че водата не влиза в пряк контакт с него. Можете просто да дойдете до орхидеята, за да поставите чиниите с вода, която постоянно ще се изпарява. Листата трябва да се избърсват възможно най-често с много мека, влажна кърпа, което не само ги овлажнява, но също така спестява прах и възможни вредни микроорганизми или насекоми.

Орхидеите се поливат рядко. Тропическите растения са свикнали да получават влагата от въздуха, да я пият под тропически душове и след това да се справят без да се попълват. Водата трябва да е така, че субстрата, около корените, да се напоява с вода, но водата не трябва да остане в саксията. За това дали е необходимо поливане, корени са сигнализирани. Ако напълно загубят зеления си цвят, е време да пият. Удобството на прозрачния съд (с изключение на това, че позволява корените да бъде в светлината) е, че собственикът вижда състоянието на корените и наличието на кондензация по стените на саксията. Ако има дори няколко малки капчици от вътрешната страна на стените, тогава трябва да изчакате с поливане. Твърде често поливане води до факта, че влагата няма време да избяга от субстрата, той застава, става прекалено плътен, гниещ и корените започват да болят с него. По-добре е да се откажете от влагата, отколкото да излеете влажен субстрат.

Водата трябва да се използва само мека, чиста, топла. Повечето растения като дъжд или топене на вода, само загрята. Ако водата от кранчето е прекалено твърда, то трябва поне да защити часа 12 и ако това не е достатъчно, по-добре е водата да се вари.

Можете да го напоите традиционно – от чайник или чинийки с дюза, излейте вода в пота близо до stenochkam, само първо трябва да поставите пота в дълбока купа, която бързо ще се напълни с вода, изливаща се от всички отвори в саксията. Обикновено тази вода разлива субстрата няколко пъти, докато не се абсорбира напълно. След това пота се оставя на палета, докато излишната вода се излее от нея, само след като се върне на мястото си.