Български туристи пострадаха при катастрофа в Египет

1
297
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ
Български туристи пострадаха при катастрофа в Египет
По информация на Министерство на външните работи (МВнР) са пострадали 20 българи.

19 Март 2018 23:45
0

принтирай

|

текст

Български туристи пострадаха при автобусна катастрофа в Египет. Инцидентът е възникнал към 09.15 часа местно време, когато туристическият автобус, в който са пътували 40 наши сънародници, се е преобърнал в района на град Марса Алам.

По информация на Министерство на външните работи (МВнР) са пострадали 20 българи. По първоначални данни петима от тях са с фрактури, а останалите – с охлузни рани. Те са транспортирани за преглед и лечение в местната болница. Българските туристи имат застраховки, а от МВнР увериха, че посолството ни в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора, който се намира в болницата.

По разпореждане на министър Захариева дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие на пострадалите граждани.От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова е в постоянна връзка с компетентните органи и следи непрекъснато състоянието на българските туристи.Ведомството е в контакт и с представител на туроператора „АБАКС“, който организира пътуването.Групата включва хора от различни части на България, но основно от София, сред тях няма деца.
 
„АБАКС“ е регистриран туроператор и турагент от 2008 г. Той има валидна застраховка с покритие 1 400 000 лв. За пострадалите от страна на „АБАКС“ е уведомен застрахователят и вече е стартирано застрахователно събитие. Той ще покрие щетите. Представител на туристическата компания е на място в болницата в Египет. От офиса в София пък са се свързали с близки на пострадалите, за да ги уведомят.По информация на туроператора останалите туристи, които не са пострадали, са продължили пътуването си. Изпратен е друг автобус и те в момента пътуват за круиза си по Нил. Министерството на туризма съобщават, че заедно с останалите институции ще следи ситуацията до успешното завръщане на българските туристи у нас.