Карти на Ленорман

8
358
Добави коментар

Мария Ленорман е родена в  Алансон (Франция) през 1772 година. Тя е била с вроден дефект. Единият и крак е бил по-къс от другия, а раменете и били изкривени. Заради нейното уродство и непонятните и способности, родителите и я дали в приют към женски манастир, където имало библиотека. В нея Мария Ленорман намерила много окултна и езотерична информация и доразвила уменията си.

Като навършила 16 години заминала за Париж. Там отворила собствен гадателски салон и скоро станала доста известна, заради точността на предсказанията си. Славата и я направила лична гадателка на Наполеон, а също така е давала предсказания и на други известни личности.

Според някои таролози Мария Ленорман е започнала да гадае на карти под влияние на една циганка, която и подарила колода карти. Според други тя случайно е намерила у дома си колода карти. Когато ги взела в ръцете си, една карта и се видяла по-топла, друга по-студена. След това започнала да вижда образи за всяка карта и така създала своята колода. 

След смъртта и нейни последователи се опитали да възстановят системата за гадаене, която Ленорман е ползвала. Най-популярната реконструкция е на Ерна Друсбек. Съществуват две основни разновидности на колодата на Ленорман. Едната е известна като астромитологическа, а другата е циганска. Всяка от тях има от своя страна също някакви модификации. Голямата се състои от 52 карти и две допълнителни карти- сигнификатори, обозначаващи Питащия и Отговарящия. Малката колода се състои от 36 карти (циганска колода) или 37 карти (астромитологична колода).