Изкуственият интелект може да предизвика глобална ядрена война в близко бъдеще

4
844
Добави коментар
versai
versai

Изкуственият интелект би могъл да доведе до ядрена война до 2040 г. Той може да подкопае геополитическата стабилност и да премахне статута на ядрените оръжия като средство за възпиране, твърди изследователски доклад на американския мозъчен тръст RAND Corporation.

Докато мирът се запазва от десетилетия благодарение на схващането, че всяка ядрена атака може да предизвика гарантирано взаимно унищожение, потенциалът на изкуствения интелект и машинното обучение да предприемат военни действия може да означава, че гаранцията за стабилност се разпада.

Изследователите, които основават доклада си на серия от семинари с експерти, смятат, че в бъдеще изкуственият интелект може да насърчи хората да вземат катастрофални решения. Подобренията в сензорната технология например могат да доведат до унищожаване на ответни сили като подводни и мобилни ракети.

Изкуственият интелект може да изкуши народите да нанесат превантивен удар срещу друга нация, за да спечелят преговорна сила, дори ако нямат намерение да извършат атака, смятат изследователите.

„Някои експерти се опасяват, че повишеното доверие в изкуствения интелект може да доведе до нови видове катастрофални грешки“, каза Андрю Лон, съавтор на доклада и асоцииран инженер в RAND.

„Възможно е да има натиск да се използва изкуствен интелект, преди да е технологично зрял, или да се окаже податлив на съзнателна подривна дейност. Следователно поддържането на стратегическа стабилност през следващите десетилетия може да се окаже изключително трудно и всички ядрени сили трябва да участват в развиването на институции, за да се ограничи ядрения риск“, обяснява Лон.

Докладът на RAND подчертава опасностите от използването на изкуствен интелект за вземане на военни решения, а не заплахата от автономни дрони и други т.нар. „роботи убийци“.

Фалшивата ядрена тревога през 1983 г.

Изследователите дават за пример фалшива тревога за ядрен инцидент през 1983 г., предупредителен разказ за развитието на изкуствения интелект след Студената война.

През 1983 г. бившият съветски военен офицер Станислав Петров забелязва предупреждение от компютрите, че САЩ са пуснали няколко ракети. Петров разбира, че тревогата е фалшива и не предприема ответни действия. По-късно е обявен за човека, който спасява света от ядрено опустошение.

„Връзката между ядрената война и изкуствения интелект не е нова, всъщност двете имат една преплетена история. Голяма част от ранното развитие на изкуствения интелект беше направено в подкрепа на военните усилия или на военните цели“, посочва Едуард Гайст, съавтор на доклада и политически изследовател в RAND.

Много бизнес лидери и експерти предупредиха за последствията от употребата на изкуствен интелект във военна обстановка.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск беше сред 100-те експерти по изкуствен интелект, които призоваха ООН да предотврати развитието на смъртоносни автономни оръжия.

Мъск предупреди, че технологията може да създаде „безсмъртен диктатор, от който никога не можем да избягаме“ и че технологията може да доведе до Трета световна война.