Икономика на Германия – Работа за медицински сестри в Германия | Адапта Груп ЕООД

1
247
Добави коментар

Икономиката на Германия е най-голямата в Европа и на 4-то място по големина в света. Страната впечатлява с това, че не само че се справя с кризата с лекота, но паралелно създава нови работни места и намалява задълженията си.

Основите на този германския икономически модел са положени още през 19 век, когато Бисмарк въвежда пенсионното и здравното осигуряване в Германия и така поставя основите на социалното законодателство.

Германия е един от основателите на Европейския съюз и Еврозоната. През 2014 г. страната записва най-високия търговски излишък в света на стойност 285 милиарда $, като страната е третият по големина износител в света с 1.13 трилиона евро ($ 1,28 трилиона) в стоки и услуги, изнесени през 2014 г.

Секторът на услугите, допринася за около 70% от общия БВП, промишлеността 29,1%, и селското стопанство 0,9%. Износът представлява 41% от националното производство.

Топ 10 от продуктите, които Германия изнася са превозни средства, машини, химически продукти, електронни продукти, електрическо оборудване, фармацевтични продукти, транспортни съоръжения, основни метали, хранителни продукти и изделия от каучук и пластмаси.

Германия е богата на дървесина, желязна руда, сол, уран, никел, мед и природен газ.

Електроенергията в Германия се добива предимно от полезни изкопаеми (50%), следвани от ядрената енергия, газ, вятър, биомаса (дърва и биогорива), водни и слънчеви централи. Германия е първата голяма индустриализирана нация, която се ангажира с прехода на енергия от възобновяеми източници а страната е водещ производител на вятърни турбини в света и възобновяемите източници на енергия в момента произвеждат над 27% от консумираното в Германия електричество.

99 процента от всички германски компании са малки и средни предприятия, които са предимно семейна собственост.

От 2000 от най=големите публично търгувани компании в света, измерени от приходите, 53 са със седалище в Германия, като Volkswagen, Allianz, Daimler, BMW, Siemens, BASF, Munich Re, E.ON, Bayer, RWE и др.

Германия е топ дестинация в света за търговски панаири, като две трети от водещите световни панаири се провеждат в страната. Най-големите годишни международни панаири и конгреси се провеждат в няколко германски града като Хановер, Франкфурт, Кьолн и Дюселдорф.