География на Германия – Работа за медицински сестри в Германия | Адапта Груп ЕООД

2
248
Добави коментар

Германия е държава, която се намира в Западна и Централна Европа, граничеща на север с Дания, с Полша и Чехия на изток, Австрия на югоизток, Швейцария на юг-югозапад, Франция, Люксембург и Белгия на запад и Холандия на северозапад.

Страната се намира най-вече между географски ширини 47° и 55° N и дължини 5° и 16° E. Германия също граничи с Северно море, а на север-североизток с Балтийско море. С Швейцария и Австрия, Германия също има обща граница през езерото Констанс, третото по големина езеро в Централна Европа.

Германия обхваща територия от 357,021 km2 (137 847 кв мили), състоящо се от 349,223 km2 (134 836 кв мили) земя и 7,798 km2 (3011 кв мили) вода. Това е седмата по големина страна в света в Европа и на 62-та по големина в света.

Надморската височина варира от Алпите (най-висока точка: връх Цугшпитце на 2,962 метра) на юг до бреговете на Северно море в северозападната и Балтийско море в североизточната част. Гористите възвишения на Централна Германия и низините на северна Германия (най-ниската точка: Wilstermarsch на 3.54 метра под морското равнище) са пресечени от големи реки, като Рейн, Дунав и Елба.

Повечето от територията на Германия има умерен сезонен климат с влажни западни ветрове. Страната се намира в между океанския-западноевропейски и континенталния климат в Източна Европа. Климатът се влияе от Северноатлантическия Дрифт, северното разширение на Гълфстрийм. По този начин топлите водни маси засягат областите, граничещи със Северно море; следователно в северозапад и север климатът е океански – зимите сравнително меки и летата са предимно топли. Температурите могат да надхвърлят 30° C (86° F)

На изток в по-континенталния климат зимите могат да бъдат много студени, а летата много топли, с редуващи се сухи периоди. Централна и Южна Германия са регионите в преход, които варират от умерено-океански към континентален. В допълнение към морските и континентален климат, който преобладава над по-голямата част на страната, алпийските региони в най-крайния юг и в по-малка степен, някои райони на Централна немски възвишения имат планински климат, с по-ниски температури и по-големи валежи.