Ашли Джъд даде на съд Харви Уейнстийн за сексуално насилие

1
334
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Ашли Джъд бе първата актриса, която открито разказа за сексуалното насилие, на което е била подложена от мастития холивудски продуцент Харвий Уийнстийн продуцент. През октомври 2017 г. тя говори пред две журналистки на New York Times и нейните разкрития отприщиха скандала с посегателството над честта и кариерана на милиони жени по света.

Джъд разкри, че преди 20 г. Уейнстийн я поканил на закуска в хотел Peninsula Beverly Hills, след я помолил да се качи в стаята му. Там той я посрещнал по халат и я поставил пред „честен избор“: да му направи масаж или да го гледа, докато той се къпе гол в банята. Тя му отказала и от този момент започнали професионалните й проблеми.

“Загубих възможности в кариерата, загубих пари, загубих статут, престиж, положение в професията и това бе пряка последица от този опит за сексуално населие“ – разказа тази сутрин в предаването Good Morning America по ABC.

Тя обясни, че след като отказала на Уейнстийн той извикал режисьора Питър Джексън и му разпоредил да я зачеркне от списъка с кастингите за „Повелителят на пръстените“.

Ако искът на Ашли Джъд в съда завърши с победа, този резултат може да има невероятно позитивен отзвук в целия свят и ще окуражи много жени да търсят правата си в съда.

“Много групи жени остават безсилни и няма кой да ги защити и да поиска възмездие за унижението и гаврата, на която са подложени от своите работодатели, началници или от по-силния пол“ – коментира за предаването проф. Мерик Росейн от City University of New York, който работи специално върху законите за предотвратяване на сексуално насилие на работното място и у дома.

 

Александра Каноса
–––––-

Вчера продуцентът на „Netflix“ Александра Каноса също подаде документи в съда в Ню Йорк, обвиняващи Харви Уейнстийн в изнасилване, сексуално посегателство и вербално унижение за период от пет години.

Александра Каноса, първоначално през декември 2017 подаде иска за $10 млн. обезщетение срещу 66-годишния баща на пет деца. Но тази седмица тя внесе допълнителни детайли към повдигнатото обвинение.

В подадените документи тя обвинява Уейнстийн в „непрекъснати заплахи“, че ако не се поддаде на желанието му за полов контакт, тя ще изгуби работата си и няма да остане повече в развлекателния бизнес.

По-нататък те съдържат информация за многократно сексуално насилие между 2010 г. и 2015 г. Тя обвинява също и посветените във всичко това служители на „Weinstein Company“, които „знаят или е трябвало да знаят“ за поведението на Харви Уейстийн и не са предприели действия за ограничаване на такава дейност“. Уейнстийн отрече всички обвинения, които са вече повече от 100. Той заяви и че никога не е заплашвал жени заради отказа им за сексуален контакт.