Макрон обяви първата дама на Австралия за „много вкусна“

1
178
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА
Макрон обяви първата дама на Австралия за „много вкусна“
На съвместната пресконференция в края на двудневното му посещение в Сидни френският президент преведе френската дума delicieux директно на английски и от това се получи гаф

02 Май 2018 21:43
0

принтирай

|

текст

Френският президент Еманюел Макрон владее доста добре английски, но днес предизвика смях и може би накара някои да се изчервят, когато благодари за гостоприемството на „много вкусната“ съпруга на австралийския премиер Малкълм Търнбул, предаде ДПА.

„Благодаря на Вас и на много вкусната Ви съпруга за топлото посрещане“, каза Макрон на съвместна пресконференция с Търнбул, използвайки на английски думата „delicious“, която се употребява най-вече за вкусна храна.
 

Sometimes translation is tough.
„I want to thank you for your welcome, you and your delicious wife“ @EmmanuelMacron says to @TurnbullMalcolm pic.twitter.com/bIn6kokiYW
— ABC Sydney (@abcsydney) May 2, 2018

 
На френски думата delicieux се превежда и като превъзходен на вкус, и като прелестен или възхитителен за човек. Явно Макрон е имал предвид второто значение на думата на френски.Това е пореден политически гаф в австралийското първо семейство, след като миналата година прес секретарят на американския президент Шон Спайсър нарече премиера Търнбул „Мистър Тръмбъл“. Две седмици по-късно той повтори същата грешка отново – което може би означава, че не е било съвсем лапсус лингве.