Компанията, използвала данни от Facebook, банкрутира

1
120
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Cambridge Analytica – компанията, чието име стана печално известно покрай скандала с използването на лични данни, събирани от “Facebok”, в предизборна кампания, обяви че затваря врати и стартира процедура по банкрут. Фирмите от “семейството” също затварят врати заради рязък спад на клиентите и огромни разходи за юридическа помощ, свързана с некоректното използване на данни за потребителите на социалната мрежа, предава Ройтерс.

”Медийното отразяване на случая на практика отблъсна всичките ни клиенти и партньори. В резултат решихме, че няма смисъл да продължаваме дейността си, което остави Cambridge Analytica без друга алтернатива, освен тази”, гласи изявлението на ръководството на компанията.

Припомняме Ви, че фирмата бе обвинена в това, че е използвала неправомерно данните на 87 млн. потребители на Facebook по време на предизборната кампания на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп. По случая се водят няколко паралелни разследвания. Той стана причина шефът на интернет гиганта Марк Зукърбърг да се яви на изслушване в Сената, а компанията му сериозно пострада на пазара на акции.