Космическият телескоп Джеймс Уеб взе съвсем да се разпада – винтове и гайки падат от него, не се знае откъде точно…

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 04 Май 2018

Посещения: 20

4 май 2018 г. 16:00 ч. Агонията с подготовката на гигантския космически телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ вече започна да се превръща в комедия. На 3-ти май програмният директор на телескопа Грег Робинсън оповести по време на презентация [1], че някакви „винтове и гайки“ изглежда да са паднали, докато телескопът бил подлаган на последните изпитания в сградите на Нортроп Груман.

Техниците са се натъкнали на падналите части след като полетната платформа и слънчевият щит били преместени от една камера за акустични тестове към друга камера за вибрационни тестове.

Проблемът хич не е приятен, особено след като на 27-ми март НАСА оповести поредното отлагане за телескопа от края на 2018 за 2020 година. Напомням на читателите, че според първоначалните планове през 1997 година телескопът трябваше да струва $0.5 милиарда и да лети през 2007 година. Общо имаме 13-годишно отлагане, а вложените средства вече достигнат $8.8 милиарда.

Понеже бюджетът на НАСА е ограничен, през последните години агенцията трябваше да намира всякакви алтернативни начини за финансиране на проблематичния телескоп. Средства бяха орязвани от други мисии и наливани в „Джеймс Уеб“. Заради „Джеймс Уеб“ НАСА се отказа и от участието в програмата на Европейската космическа агенция „ЕкзоМарс“, най-важния проект за търсенето на живот на Марс, и днес тази програма се провежда съвместно между ЕКА и Русия със съвсем минимално американско участие. 

Гигантското жълто огледало на телескопа „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn