Космическият телескоп Тес запали успешно двигателите си за сближение с Луната

2
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 07 Май 2018

Посещения: 17

Изглед към Земята по време на изстрелването на телескопа „Тес“ на 19-ти април. Photo credit : NASA/SpaceX

7 май 2018 г. 10:40 ч.

Светослав Александров. Днес екипът на космическия телескоп на НАСА „Тес“ оповести в Туитър [1], че втората маневра по време на перигей е приключила успешно. Двигателите са се запалили по план за 7-секунди, време, което е било напълно достатъчно, за да се изпрати космическият телескоп на път към Луната.

Облитането на естествения ни спътник ще е факт на 17-ти май, като „Тес“ ще се озове на разстояние 8 100 километра от лунната повърхност. 

С помощта на лунната гравитация телескопът ще се позиционира в своята окончателна околоземна орбита в 2:1 резонанс с Луната, като орбиталните параметри ще са 108 000 на 373 000 километра. От това място „Тес“ ще сканира почти цялото нощно небе, за да търси планети около други звезди, намиращи се на разстояние между 300 и 3 000 светлинни години от Земята. Особено голямо внимание ще се обърне на планетите, намиращи се около звезди с 30 до 100 пъти по-голяма яркост от тези, изучавани от предишния космически телескоп „Кеплер“. Когато бъдат открити такива планети, те ще бъдат подложени и на по-нататъшни изследвания с по-мощни научни инструменти, които евентуално биха потвърдили или отхвърлили наличието на живот на тяхната повърхност.

Напомням на читателите, че „Тес“ беше изстрелян успешно на 19-ти април с космическата ракета на СпейсЕкс „Фолкън 9“. Очаква се телескопът да работи в космоса в продължение на две години. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/