Морето изхвърли мъртви делфини на бургаския бряг през уикенда

1
136
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Морето изхвърли мъртви делфини на бургаския бряг през уикенда. Умрелите морски бозайници са два на брой. Единият е открит на Северния плаж, а другият – край Солниците. Двата делфина са от различни видове.

Предстои експерти от РИОСВ Бургас, както и представители на зоополицията да огледат телата за следи от насилие, преди мъртвите делфини да бъдат заровени, пише в-к “24 часа”. Към момента причините за смъртта на морските животни не са установени, но очевидци твърдят, че по тялото на единия се забелязвала дупка с диаметър около 2-3 см.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри”. Изключения от забраните се допуска с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него зам.-министър.

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанията са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., сочи НК.