Ким Чен Ун с изненадваща визита в Китай

1
140
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Ким Чен Ун с изненадваща визита в Китай
Севернокорейският лидер с второ посещение в рамките на два месеца и с нова среща със Си Цзинпин – този път в граничния град Далиан

08 Май 2018 15:40
0

принтирай

|

текст

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се е срещнал с китайския президент Си Цзинпин в Североизточен Китай, предаде агенция Синхуа.

Китайската държавна телевизия показа как двамата ръководители вървят един до друг в парк до брега на морето в град Далян и разговарят на маса.

Според официалната агенция Синхуа Ким и Си са провели срещи вчера и днес.

Снимки на двамата лидери бяха разпространени от медиите в Китай и Северна Корея, като на тях се вижда как Си Цзинпин и Ким Чен Ун се разхождат покрай брега в пристанищния град.

„След първата среща между мен и Другаря Председател (Ким Чен Ун) отношенията между Китай и КНДР и на Корейпския полуостров като цяло отбелязаха положителен напредък. И се чувствам щастлив от подобно развитие“ – цитира агенция Синхуа думите на китайския президент.
 

Nuclear power is not a must-have for the DPRK and denuclearization is achievable as long as relevant parties eliminate hostile policies and security threats toward the DPRK: Kim told Xi in Dalian pic.twitter.com/mTw6Mlv33S
— People’s Daily,China (@PDChina) May 8, 2018

На свой ред севернокорейският лидер е цитиран да казва: „Това са позитивни развития на ситуацията в резултат на моите исторически срещи с Другаря Генерален секретар (Си Цзинпин).

Агенция Синхуа съобщава също така, че Си Цзинпин е дал „банкет за добре дошъл“ в чест на Ким Чен Ун, който се е състоял късно снощи. 

„Тази сутрин двамата лидери се разходиха по крайбрежната алея“ – пише още Синхуа. – „В сърдечна и приятелска атмосфера върховните лидери на двете партии размениха мнения по широк кръг от проблеми от китайско-севернокорейските отношения и от взаимен интерес“ 

Китай и Северна Корея са в традиционно добри и братски отношения, въпреки известното охлаждане в контактите през последните години заради интензивната порграма за ядрени изпитания, която осъществи режимът на Ким Чен ун.

 

Това е второто посещение на севернокорейския лидер в Китай. Ким бе в Пекин в края на март, когато се състоя първото му задгранично посещение откакто дойде на власт в края на 2011 г.

Този път Ким Чен Ун не е пътувал с легендарния влак на своя дядо – запазената марка на севернокорейската диктаторска династия. Китайски медии публикуваха за първи път севернокорейски самолет, с който Ким Чен Ун е прелетял до Далиан.