Нинова и Каркачанов се срещнаха, но не пиха бира

1
125
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и вицепремиерът Красимир Каракачанов се срещнаха в парламента, след като вицепремиерът я покани „на по бира“.

Въпреки това това, което разказаха за обсъжданите теми, се разминаха значително във версиите на двамата политици.  

Темите на разговор са били проектите за модернизация на армията и проектозаконът за вероизповеданията, който е разглеждан като елемент от националната сигурност. Що се отнася до проблема с искането на оставки, двамата дават разнопосочни факти. 

„За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума“, каза Каракачанов, който излезе първи от залата.

„Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват Патриотите, е вредно за България и трябва да си ходи“, каза Нинова след него.

Във връзка с твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че за оставки на срещата не е ставало дума, Нинова посочи, че има достатъчно свидетели и тя го е заявила ясно на срещата.

„Ние смятаме, че това правителство е провал. Потвърждаваме искането си за оставка и той каза, че е нормално опозицията да мисли така“, коментира Нинова. „Потвърдих две досегашни принципни позиции на парламентарната група на „БСП за България“ пред г-н Каракачанов. Първата е, че има четири въпроса, по които сме готови да разговаряме, защото касаят България и изискват продължителна политика, а не мандатно мислене на едно или друго правителство. За нас това са националната сигурност, демографската катастрофа, здравеопазване и образование“, посочи още лидерът на БСП.

Каракачанов каза, че информирал опозицията какви са амбициите на правителството по отношение на разходите за отбрана.

„Вие знаете, че по темата за разходите за отбрана имахме разминаване. По време на Консултативния съвет за национална сигурност пред президента преди две седмици БСП заявиха, че се въздържат от това да подкрепят увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. Правителството на 3 януари 2018 г. прие този национален план. Моята цел е ясна, когато става въпрос за модернизацията на Българската армия, моята амбиция е да има консенсус в обществото, включително в партиите в парламента, без значение дали са управляващи или опозиция“, заяви Каракачанов. По думите му крайно време е, ако искаме да имаме модерна армия, тези разходи да се направят.

Контрол на религиите

Каракачанов припомни, че съвместно със службите за сигурност се обмислят промени в Закона за вероизповеданията, „за да стопираме всички възможности чрез религиите в България да се реализира чуждо влияние, било то политическо, или религиозно“. Той е предоставил на БСП този законопроект, за да се запознаят с него. В края на миналата седмица ГЕРБ и ДПС внесоха друг законопроект за вероизповедания, който предвижда доста по-меки мерки за ограничаване на финансирането на вероизповеданията от други страни. „Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако вътре фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизповедание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. Ако някой от българските граждани завърши едно или друго висше образование, неговата диплома се легализира през МОН. В различните вероизповедания в момента всеки един, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира“, допълни Каракачанов.

Нинова каза, че БСП ще се запознаят и с двата проекта и между четенията ще подкрепят промените, които смятат за правилни.

Коалиционната количка скърца в парламента

Попитан защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает. „Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори“, коментира Каракачанов. Той добави, че няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията.

Каракачанов каза, че в правителството коалицията работи добре, но в парламента „количката скърца“ по повод на различията им с ГЕРБ за закона за вероизповеданията.

Нинова иска кабинетът да си изясни плановете за отбраната

Нинова каза, че правителството и Каракачанов предлагат нови срокове за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г. „Тук очевидно имат някакво противоречие с министъра на финансите, защото в тригодишната прогнозна рамка на г-н Горанов такива пари не са предвидени“, каза Нинова. Според нея очевидно тук е проблемът и Красимир Каракачанов предлага нещо различно. „Отговорът ни тук беше – когато го внесете официално и това стане факт, ние ще се съберем и партийно, и парламентарната група, ще го разгледаме конкретно и ще се запознаем със съдържанието. Оставаме отворени за втора среща, за да изразим позиция по конкретните неща, които се предлагат, но на първо място трябва да се изясни между тях в коалицията и в правителството финансирането и как ще се действа оттук нататък“, каза още Нинова.