Продължава издирването на Боян Петров в Хималаите

1
128
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Въпреки лошото време, спасителната операция по издирването на Боян Петров в Хималаите продължава и днес. Шестимата спасители – трима шерпи и трима катерачи, са стигнали лагер 1 на Шиша Пангма и вече са продължили нагоре към върха, предава Нова телевизия. В акцията има готовност да се включи и непалски хеликоптер.

Към момента страната ни очаква разрешение от Китай за излитането му, но това е невъзможно заради лошите метеорологични условия. По думите на външния министър Екатерина Захариева, позволението е поето като ангажимент, единственото препятствие е времето.

„Китай отделя изключително внимание на този случай и още вчера проведохме разговори за хеликоптерите и техника, която да удовлетвори нуждите при подобно време. На практика обаче капацитетът на хеликоптерите е максимум 6100 м височина”, поясни посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Припомняме Ви, че Петров е в неизвестност от 3 май, но новината достигна средствата за масово информиране едва на 7-и. Прочутият алпинист е на експедиция до най-ниския, но в същото време един от най-опасните за изкачване 8-хилядници.