Частната компания СпейсЕкс е готова за дебюта на най-новата версия Блок 5 на ракетата Фолкън 9 през идните часове

1
176
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 10 Май 2018

Посещения: 17

Космическата ракета „Фолкън 9 – Блок 5“, която ще дебютира днес. Photo credit : SpaceX 

10 май 2018 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Днес може да се окаже голям ден за частната компания СпейсЕкс, след като най-новият вариант на ракетата „Фолкън 9“ е в готовност да полети днес. Очаква се първата ракета „Блок 5“ да бъде изстреляна в 23:12 ч. българско време. В случай на забавяния, стартовият прозорец ще е активен до 01:22 ч. българско време на 11-ти май. Прогнозата за времето дава 80% шанс за благоприятни метеорологични условия. Ако всичко се увенчае в успех, в орбита трябва да бъде изведен спътникът „Бандабандху-1“ за нуждите на правителството на Бангладеш. 

СпейсЕкс залага големи надежди на „Блок 5“. Дори и днес ракетата да лети със спътник на борда, това се очертава да е окончателният вариант на „Фолкън 9“, който през близките месеци ще трябва да дебютира с хора. Официално първото пилотирано изстрелване на „Фолкън 9“ с „Драгън 2“ и астронавти е предвидено да стане най-рано през декември, най-късно се очаква да е факт до една година. 

Освен това фокусът върху „Блок 5“ е върху възвръщаемостта. СпейсЕкс вече усъвършенстваха процедурите по изстрелване, кацане и повторно изстрелване. До този момент всички ракети „Фолкън 9“ са летяли максимум два пъти. Но с „Блок 5“ ракетите ще могат да летят до десет пъти последователно със съвсем леки ремонтни дейности и до 100 пъти с малко повече ремонтни дейности. Космическото пространство наистина предстои да бъде отворено за всички!

С „Блок 5“ приключва цяла една епоха за СпейсЕкс. През своето 15-годишно съществуване компанията усъвършенства строежа първо на малки ракети „Фолкън 1“, после на по-големите „Фолкън 9“, а през февруари дебютира свръхтежката „Фолкън Хеви“. Сега, след като „Блок 5“ излети, очакваме масовизацията на спътниковите полети да започне и да бъде даден ход на пилотираната космонавтика. Вече няма какво повече да се прави по „Фолкън 9“ и ракетата остава на разположение на пазара. А целият творчески ресурс на СпейсЕкс отива за създаването на по-мощните ракети „Биг Фолкън“ и големия космически кораб, който един ден ще трябва да ни отведе към Марс. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/