Валери Симеонов иска плаващо мнозинство, Корнелия Нинова се дърпа

2
170
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска среща с червената шефка Корнелия Нинова, за да я запознае лично с неговите законодателни инициативи, тя пък видя в това проблем сред управляващите и търсене на плаващи мнозинства.

„Принципите на парламентарната република са, че си има управляващо мнозинство, то си има правителство и програма и внася закони в изпълнение на програмата, а в момента се излиза от тези принципи и всяка партия от управляващото мнозинство тръгва със законодателни големи програми и търси плаващи мнозинства с участието на опозицията“, коментира тя.Така че изводът, който си е направила соцлидерката сред двете среща с вицетата от ОП е, че очевидно управляващите нямат мнозинство в парламента, което не било нормално.

Освен това тя се е нагърбила със задачата да запознае и ДПС със законопректите на Симеонов.

Причината – вицето не иска да се среща с тях понеже това според него ще означава да ги лигитимира като партия, а пък били само мафиотска структура.

След срещата Симеонов призна, че Нинова не е поставила въпроса за оставката на кабинета, но пък така или иначе това си била принципна позиция на левицата и той бил наясно с нея.

„Това е тяхно право“, коментира вицето. 

 

Нинова обясни, че нейните депутати ще го подкрепят за ограничаването на рекламата на хазартните игри.

За либерализирането на тютютнопушеното на закрито, Симеонов можел да разчита на половината от гласовете на БСП.

„Депутатите ще гласуват по лична преценка и съвест, няма единно решение на парламентарната група, защото гласовете са 50 на 50“, обясни Нинова.

За останалите предложение на Симеонов за преместваемите обекти и апартхотелите, социалистите тепърва ще решат как да гласуват. 

Рекламата на хазартни игри се очаква да бъде ограничена чрез законодателни промени, които вицепремиерът Валери Симеонов предложи, а ГЕРБ и БСП се ангажираха да подкрепят. Симеонов успя да убеди и парламентарното ръководство на ГЕРБ, и лидера на социалистите Корнелия Нинова, с които се срещна в четвъртък.

Другата идея на вицепремиера по икономическата и демографската политика – да се отмени забраната за тютюнопушене в заведенията, обаче няма да мине.

Симеонов пристигна рано в парламента, като първо се срещна с коалиционните си партньори от ГЕРБ. Целта му, обявена още преди дни, бе да намери подкрепа за няколко свои законодателни инициативи.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще подкрепят инициираните от Симеонов промени в Закона за хазарта, за да се спре агресивната реклама на хазартни игри в медиите.

„Сегашната законодателна регулация създава условия за прекомерно голяма реклама на хазартните игри“, коментира Цветанов.

„Ние казахме, че ще получи политическа подкрепа за тази промяна. Действително в момента става като една епидемия и заразяване на подрастващите и на хора, които са с един по-нисък социален статус, които просто се поддават на тази манипулация, която излиза от медиите във връзка с тези хазартни игри“, допълни той.

Симеонов: Има шанс този закон да мине

Подкрепата на БСП за такива ограничения бе оповестена още преди планираната среща с Валери Симеонов. Парламентарната група на левицата съобщи късно в сряда, че е взела единодушно решение да гласува „за“ поисканите промени.

„Законът за хазарта е добър и ще го подкрепим. Няма логика тази дейност да се облекчава, а за детските храни да се плащат данъци“, заяви в четвъртък Нинова след разговора с вицепремиера.

„Ако на нашата държава и на нас като политици приоритет ни е хазартът да бъде с по-ниски данъци, отколкото да си отглеждаме децата и да сложим като приоритет лекарствата и възрастните хора – това е странен избор“, допълни тя. От думите й не се разбра дали БСП възнамеряват да внесат поправки за увеличаване на данъчната тежест върху хазарта или пък самият Валери Симеонов няма да добави подобни текстове в още невнесения от депутатите му проект.

„Втора голяма парламентарна група подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има достатъчно категорична позиция не само в обществото, но и сред политическите среди, което е добре. Има шанс този закон да мине“, констатира вицепремиерът.

ГЕРБ е против облекчения за тютюнопушенето, БСП в колебания

По другата тема, за която лидерът на НФСБ бе дошъл да лобира в НС – облекчаване на забранителния режим за пушене на закрито, Симеонов не получи подкрепата на ГЕРБ. А в БСП се разбрали да гласуват „по съвест“. В парламентарната група сме 50 на 50 и всеки ще гласува както пожелае, обясни Нинова. Цветанов пък заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи подобно нещо.

Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ, коментира, че е нормално да има разминавания по законодателни инициативи, защото ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са различни формации. „Това дори е записано в коалиционното споразумение“, обобщи той, а Цветанов се съгласи с извода му.

Валери Симеонов подчерта, че няма да се откаже от идеята си за облекчаване на забраната за тютюнопушене и ще търси друга парламентарна подкрепа извън тази на партия ГЕРБ.

„Мило ми е здравето на хората. Мога да ви отвърна с контравъпрос: „На вас мило ли ви е здравето на хората, след като виждате, че масово се нарушава законът и че няма къде да влезеш без да минеш през найлоновия аквариум, в който да се опушиш“, коментира той. „Има проверки, само че резултатите ги виждате какви са“, допълни той.

Такса за апартхотелите и нови регулации за преместваемите обекти

Вицепремиерът също така съобщи, че ГЕРБ са положително настроени към предложението за въвеждане на таксата за апартхотелите, които са извън данъчното облагане и работят като нелоялна конкуренция на „спазващите закона предприемачи“, както се изрази Симеонов.

„За да можем от първи януари 2019 г. евентуално да направим тези промени, които да обхванат този сектор, който към настоящия момент не е обхванат от данъчната система“, поясни Цветанов.

Вицепремиерът Симеонов ще обсъди в работна група и предложенията си за регулиране на режима на преместваемите обекти след като съществуват редица случаи, в които масивни постройки на заведения и дискотеки с „бетонни основи“ се регистрират като преместваеми.

Докато ГЕРБ са декларирали принципно съгласие с тези предложения на Симеонов, от БСП казаха, че още не са ги обсъждали и когато това стане, ще излязат с позиция.

С останалите два проектозакона на Симеонов от ГЕРБ са принципно съгласни, а БСП обявиха, че още не са ги разгледали и ще изразят позицията си допълнително.

Симеонов иска още да бъдат облекчени изискванията за одит за малкия и среден бизнес, като по думите му това ще стане с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в Закона за шума, както и в Закона за счетоводството.

Симеонов и Цветанов увериха, че управлението е стабилно, а малките разминавания били нормални. Коалицията пък скърцала, защото „върви“. „Ако не вървеше нямаше да скърца“, заключи лидерът на НФСБ.

Ситуацията обаче бе разтълкувана по друг начин на Корнелия Нинова. „Управляващите партии търсят плаващи мнозинства, вместо да излязат с обща програма на кабинета“, каза тя. По думите й това показва, че управляващите вече нямат мнозинството, с което са започнали и сега партиите във властта трябва да търсят други начини, за да прокарат политиките си.

Преди да си тръгне от парламента Симеонов обяви, че няма да се среща с ДПС, защото това би ги легитимирало като политическа сила, а по думите му те не са такава.

От изявлението на Нинова стана ясно, че тя изненадващо ще влезе в ролята на негов говорител и ще представи законопроектите пред движението. „Aнгажирах се пред Валери Симеонов да разговарям с ДПС за законопроектите му – те изискват национално съгласие, но не променят позицията ни за оставка на кабинета“, каза самата Нинова.

Починът на двамата вицепремиери от „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – да разговарят с опозиционната БСП за законодателна подкрепа, срещна остър отпор от третия им партньор Волен Сидеров, който бурно се опита да предотврати такива срещи, но не успя. Преди два дни Каракачанов убеждаваше Нинова да гласуват „за“ проектите за модренизация на армията, които обаче още не са приети от МС. Другото му намерение бе да „вербува“ БСП за законодателните промени на ВМРО за вероизповеданията, оказвайки по този начин натиск върху ГЕРБ, които били склонили на варинат, предпочитан от ДПС.