Бизнесмен BG: „крупен“, щото не плаща заплати

1
182
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Над 8 млрд. лева неизплатени заплати, според инспекцията по труда, и то само за първите 4 месеца на годината. Задействана е процедура по несъстоятелност за общо 30 фирми в страната – съобщиха от пресцентъра на омбудсмана Мая Манолова.

Мая Манолова организира среща с подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова – Начева, директора на Фонда „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ при несъстоятелност на работодателя Ваня Борисова и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Румяна Михайлова.

Поводът бе обсъждане на възможностите за бързо и безпроблемно изплащане на трудовите възнаграждения на служители, които не са си получили заплатите, поради некоректност на работодатели или несъстоятелност на предприятието, към което са работили. 

След инициираните от омбудсмана законодателни промени вече съществува възможност работниците да получават забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания, а Главна инспекция по труда може да инициира от името на служителите производство по несъстоятелност срещу некоректен работодател

Вече 70 работодателя са платили на работниците дължимите суми – отчете пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след работната среща.

„Анализът показва, че реалностите са много над очакванията на институциите, промените не са козметични, хора с неплатени заплати си получават дължимото, променят се обществените нагласи и вече има нетърпимост към всички „нагли работодатели“, които експлоатират труда на работниците, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че нито една от мрачните прогнози на противниците на законодателството не се е случила – не е затруднен търговският оборот, не е застрашена работата на търговския регистър – прехвърлянията на фирми по търговски съображения се случва безпрепятствено, не са и изхарчени и 257 -те милиона във фонда.

Ваня Борисова и Мая Манолова отчетоха, че подадените заявления за неизплатени заплати за отминали периоди от началото на годината са около 5000, обработени са около 1900 от тях, изплатените до момента суми са в размер на около 600 хиляди лева, а до средата на годината се очаква да бъдат изплатени около 4-4,5 милиона лева.
 

Семейство Баневи – Maibach до Maibach, но за заплати нямат….
 

Мая Манолова припомни, че на 16 май изтича окончателният срок, в който работници могат да подадат искане за неизплатени заплати и обезщетения за отминали периоди за последните три години – дължими заплати след 1 февруари 2015 година . Тя прикани всички работници, които са обект на трудова експлоатация, да сигнализират институциите. Ако имат притеснения, да го направят пред институцията на омбудсмана, която работи перфектно с останалите институции.

По думите на омбудсмана проблем има с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислени и неизплатени трудови възнаграждения, като в някои от случаите това е от нехайство на работодателя, а в други поради умишлено укриване. В случай , че проблемът е законодателен, сме готови да предложим промени в търговския закон, в закона за счетоводството за сериозни санкции в тези случаи, каза Манолова.

 

Изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова посочи, че от инспекцията са предприели бързи действия по новото правомощие на ГИТ – за иницииране на производство по несъстоятелност. В началото на годината имаше около 250 предприятия, които дължаха на работниците си различни суми от забавени възнаграждения, за 22 от има събрани доказателства, 16 искови молби са кодирани в съда, обработвате се още 6, а в 14 предприятия вървят проверки във връзка със събиране на доказателства , каза Михайлова.

По думите й дисциплиниращият ефект, който се отчита във връзка със законодателството е , че 70 предприятия изцяло са отпаднали от списъка на длъжници към работници и служители.

След инициираните от омбудсмана законодателни промени вече съществува възможност работниците да получават забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания, а ИА ГИТ може да инициира от името на служителите производство по несъстоятелност срещу некоректен работодател. Когато институциите работят заедно, резултати има, заяви Манолова. По думите й резултатите се изразяват във върнатото чувство за справедливост.