Автоматичната междупланетна станция Хаябуса 2 направи нови снимки на астероида Рюгу броени седмици преди пристигането

1
208
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Съчетание на три снимки, заснети от „Хаябуса 2“ на астероида „Рюгу“. Небесното тяло в средата, оградено с жълта окръжност, е самият астероид, който се придвижва от дясно наляво на фона на звездното поле. Снимките са направени съответно на 12-ти, 13-ти и 14-ти май. Photo credit : JAXA, Kyoto University, Japan Spaceguard Association, Seoul National University

15 май 2018 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Япония „Хаябуса 2“ бавно, но постепенно се доближава до астероида Рюгу, като пристигането се очаква да стане в края на юни или началото на юли. Точната дата не е фиксирана – за разлика от други роботизирани мисии, които се изстрелват с ракети направо към крайната си цел, а после пристигат в строго конкретен ден чрез еднократно запалване на ретроракетни двигатели, „Хаябуса 2“ използва йонни двигатели. Йонните двигатели създават прекалено малка тяга, но за сметка на това работят практически постоянно.

За последен път „Хаябуса 2“ засне Рюгу на 26-ти февруари, което беше отразено на страниците на КОСМОС БГ [1]. Оттогава насам йонните двигатели работиха почти непрекъснато, а снимки не бяха правени. Но на 11-ти май ръководството на мисията изключи временно двигателите, след което бяха заснети три нови снимки – на 12-ти, 13-ти и 14-ти май, в интервал от 24 часа. 

Изображенията ще се използват за точното определяне на орбитите на Рюгу и „Хаябуса 2“.

Анимация на трите снимки, заснети в периода между 12-ти и 14-ти май. Photo credit : JAXA, Kyoto University, Japan Spaceguard Association, Seoul National University

Снимките бяха заснети с помощта на Звездния трекер – инструмент, който се използва за ориентирането на космическия апарат чрез измерването на позицията на околните звезди. 

Напомням на читателите, че „Хаябуса 2“ бе изстреляна успешно през декември 2014 година. Мисията е възвръщаема – целта е да се вземат проби от астероид, след което те да се доставят на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории. След пристигането на „Хаябуса 2“ в орбита около Рюгу през това лято, по-късно на повърхността на астероида ще бъдат спуснати европейският спускаем апарат „Маскот“, както и три японски астероидохода „Минерва“. Напускането на „Хаябуса 2“ с вече взетите проби е планирано за 2019-та, след което роботизираната станция ще се отправи обратно към Земята. Завръщането на родната ни планета ще е факт в края на 2020-та. 

„Хаябуса 2“ е втората възвръщаема мисия на Япония до астероид. Първата „Хаябуса“ бе изстреляна през 2003 година. Тя успешно пристигна около астероида Итокава през 2005 година, след което се завърна на Земята през 2010 година. Това бе първата доставка на проби от астероид към Земята с помощта на космическа мисия. 

За повече информация: JAXA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/