Изумително! Един от микроспътниците МарКО засне снимка на Луната и Земята, докато лети на път към Марс!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 15 Май 2018

Посещения: 27

15 май 2018 г. 21:30 ч. През 1990 година автоматичната междупланетна станция на НАСА „Вояджър 1“ засне класическа снимка на Земята от междупланетното пространство, която днес, благодарение на популяризатора Карл Сейгън, е известна под названието „Бледа синя точка“. Днес НАСА доказва, че междупланетната фотография не е запазена марка само за големите роботизирани станции. 

На 5-ти май ракета „Атлас 5“ изведе на път към Марс мисиите „ИнСайт“ (спускаема) и „МарКО“ (два малки спътника от типа 6-U CubeSat с размери на куфар). Спътниците „МарКО А“ и „МарКО Б“ са първите микроспътници, които напуснаха успешно околоземната орбита и се отправиха в междупланетното пространство. На 8-ми май те достигнаха разстояние 1 милион километра от Земята. По случая екипът на мисията реши на 9-ти май да заснеме Земята с камера, монтирана към спътника „МарКО Б“. 

Всъщност заснемането на Земята е бонус – основната цел на снимката бе съвсем друга – да се потвърди разгръщането на основната антена на спътника. Всичко на борда на „МарКО А“ и „МарКО Б“ продължава да е нормално, а в края на месеца двата спътника ще се опитат да направят първите корекции на курса чрез запалването на микродвигателите си. Никога досега CubeSat-и не са маневрирали в космоса по този начин.  

Източник: НАСА

Земята и Луната, заснети от спътника „МарКО Б“. Photo credit : NASA/JPL-Caltech