Отлични резултати, колоноскопски потвърдени, и при Н.Ц. – Болест на Крон

2
962
Добави коментар

БОЛЕСТ НА КРОН И УК – Част 57

ЗРХТ – защитно-регенеративна хранителна терапия

Относно: Отлични резултати – колоноскопски потвърдени и при Н.Ц. – болест на Крон !!!

Н.Ц. – диагностициран с болест на Крон 2011 – колоноскопски установени увреждания (лезии,атрофични участъци) в терминален илеум. 2015 г – болестта търпи развитие, независимо от провежданото стандартно лечение (Имуран и т.н.) – установени колоноскопски и увреждания в цекум, сигма и ректум.

Започнал ЗРХТ – дългогодишен Крон в обострено, тежко състояние – юни 2017 г . Случаят на Н.Ц. бе обременен и от съпътстващо заболяване – Таласамия. Н.Ц е от групата на лекуваните с имуносупресори и кортикостероди – преди започване на ЗРХТ. Данните по СКЕ на ЗРХТ през април 2018 вече показаха, че Н.Ц е навлязъл в диапазоните на излекуване. На 10.05.2018 бе проведена финална колоноскопия.

Ендоскопска находка:

Терминален илеум – лигавицата на на огледаната част от илеума е с нормален ендоскопски аспект,без морфологични промени Цекум,колон асцендес и колон трасверзум – лигавицата е с нормален ендоскопски аспект,без морфологични промени Колон десцендес – на фона на нормална лигавица се установява една гънка с лек оток и хиперемия без други морфологични промени (фотос № 3)

Прилагаме фотоси:

ЗРХТ при Н.Ц преминава в 45 дневен профилактичен режим – следва преустановяване на терапията поради излекуване.

Предстояща е финална колоноскопия – също на един от сложните случай Я.С. – Улцерозен колит – напреднала фаза. Финалните данни по СКЕ на ЗРХТ са отлични – ще се публикуват след излизане на резултатите от колоноскопията (с придружаващи фотоси).

15.05.2018, инж.химик Анатоли Стоянов