Традиционна монголска музика във Варна :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
328
Добави коментар

За първи път монголски артисти представиха във Варна традиционни за страната песни и облекла. Гостуването беше по покана на неправителствена организация, а трупата от Монголия е част от фестивала на азиатското изкуство, чийто домакин беше София.

Азиатската трупа гостува във Варна със своя артистичен разказ за земята на „Вечното синьо небе”. Земята на Чингис хан, където коприната е най-фина, а пеенето е гърлено – метод, при който изпълнителят постига хармонични резонанси, генерирани от шията чрез гласните струни

Младен Станев: Гърленото им пеене това е уникално за Монголия, то и за света е. Наистина имат уникална коприна, уникални кашмирени дрехи, които са много скъпи като платове и са може би най-известни в целия свят.

Тулшиг Тувшин: Преди два дни от Монголия пристигна нашата специална трупа. Ние сме само десет човека и програмата ни тук във Варна е 40 минути. За това време ще ви покажем само част от богатството на нашата музика и танци и елегатността на националните ни облекла.

С тази пъстроцветна палитра от традиции и дух, с песните, разказващи за драматични пейзажи – от дюните на пустинята Гоби, до ледените езера на Хьовсгьол и с история, запазена през вековете, музикантите от Монголия заплениха варненската публика.