Възнесение Христово или Спасовден

1
139
Добави коментар
wenip
wenip

Всяка година на 40 ден след Великден, в четвъртъка на 6-ата седмица, православният свят отбелязва един от 12-те празника на църковната година – Възнесение Господне. Самото име на празника отразява същността на събитията – това е Възнесението на небето на Господа Иисуса Христа, завършването на Неговото земно служение.

Числото 40 не е случайно. В цялата свещена история това е било време на завършването на велики подвизи. Според Мойсеевия закон на 40-я ден младенците е трябвало да бъдат донесени в храма при Господа.

А на 40-я ден след Възкресението, като след ново рождение, Иисус Христос трябва да влезе в небесния храм на Своя Отец, като Спасител на човечеството. Побеждавайки смъртта, това страшно последствие от греха, и давайки по този начин възможност да възкръсне в слава, Господ възнася в своето лице човешката природа. С това Господ открива на всеки човек възможността при всеобщото Възкресение да се възнесе във висшата обител към самия Престол на Всевишния.

За това събитие разказват евангелистите Марко и Лука, особено подробно то може да бъде прочетено в книгата за деянията на Светите Апостоли в глава 1. Възнесение Господне. Като дава на учениците си последни наставления, Иисус Христос ги извел от града до Витания, и ги благословил. Докато ги благославял, започнал да се отдалечава от тях и да се възнася на небето. Те се поклонили и се върнали в Иерусалим с велика радост… Празникът Възнесение е празник, който открива на човек небесата, като нов и вечен дом, като истинска Родина. Небето като Царство Божие, като царство на вечния живот, на истината, доброто и красотата.

У нас празникът се нарича още и Спасовден, като думата произлиза от Спасение. Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходели по поляните, където расте росен, лягали до цветето и поставяли до главата си дар за самодивите-лечителки, които също се появяват на 40 ден след Възкресение.