Русия разполага крилати ракети „Калибър“ в Средиземно море

1
160
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Русия разполага крилати ракети „Калибър“ в Средиземно море
Ракетите „Калибър“ са с далекобойност 2 500 километра. За първи път тези ракети са използвани в Сирия през 2015 година.

17 Май 2018 08:43
0

принтирай

|

текст

Русия ще разположи крилати ракети „Калибър“ на постоянно бойно дежурство в Средиземно море, предава РИА Новости.Президентът Владимир Путин обяви операцията по време на военно съвещание в черноморския град Сочи. Тази мярка руският президент обяснява с „продължаващата опасност от внезапни нападения на международни терористи в Сирия“.„Ударите с крилати ракети и ефективната работа на палубната авиация нанесоха сериозни вреди на терористите, бяха унищожени важни обекти от тяхната инфраструктура“, добави президентът.
 
Ракетите „Калибър“ са с далекобойност 2 500 километра. За първи път ракетите „Калибър“ са използвани през октомври 2015 г. във войната в Сирия. Тогава от проекта 11661К „Дагестан“ и малките ракетни кораби от проекта 2163 „Гранд Свияжск“, „Углич“ и „Великий Устюг“ от акваторията на Каспийского моря бяха изстреляни 26 крилати ракети. След това през ноември 2015 бяха изстреляни 55 ракети „Калибър“ от фрегатата „Адмирал Есен“ и подводница Б-265 „Краснодар“ и това бе петото използване на тези ракети по цели на „Ислямска държава“.

Владимир Путин подчерта, че действията на руския военно-морски флот в Сирия са точно отработени и планирани и благодарение на ударите с крилатите ракети „Калибър“ е нанесен унощожителен удар срещу терористите, като са били унищожени важни обекти на тяхната инфраструктура. 

Руският президент каза, че ще продължи досегашната практика на далечни морски походи, маневри и учения. Очаква се пред тази година да бъдат осъществени 102 похода на руски бойни кораби и подводници. 

Ракетите „Калибр“ са разработка на конструкторското бюро „Новатор“ и те са с далекобойност от 2500 км. Те са приети на въоръжение в подводниците от проекта  885 „Ясень“ и проекта 636, фрегатите от проекта 11356, както и на бойни кораби на ВМФ на Русия.