157 млн. евро за изгаряне на боклука на София :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
106
Добави коментар

Столичният общински съвет гласува да се изтегли 67 млн. евро кредит за нова инсталация за горене на боклук, която ще бъде изградена на територията на ТЕЦ-София. Още 65.7 млн. евро за инсинератора ще се осигурят по линия на оперативна програма „Околна среда”. Общата стойност на проекта е 157.5 млн. евро.

„Само в Европа има 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град, като Копенхаген, Виена, знаете и в центъра на Виена има такава инсталация, там общо са 4, в Копенхаген близо до кралския дворец има подобна инсталация. За съжаление винаги, когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва политизиране и спекулации”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Представителите на БСП в Общинския съвет обаче не подкрепиха внесеното от нея предложение, тъй като според тях не е избрано най-подходящото за хората място за новата инсталация. Според „червените“ по-добре инсталацията да е в село Яна, където е и заводът за обработка на боклука.

Темата за новия инсинератор, който ще се използва от „Топлофикация-София” за осигуряване на допълнителна топлинна енергия, преди 2 месеца стана повод за спорове на годишната конференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тогава Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята” се усъмни доколко проектът за инсинератора е в съответствие с европейските норми и изисквания.

„Преди близо 10 години неправителствената организация Bankwatch с екип, в който участвах и аз, направи оценка на цялостното портфолио на ЕИБ в областта на управление на отпадъците – 2/3 от това портфолио отиваше за изгаряне на отпадъци. Тогава казахте, че чакате европейското законодателство, за да прецените в каква посока ще тръгне банката. Тогава беше въведена нова рамкова директива, въведоха се цели за рециклиране, които тази година бяха увеличени заедно с пакета за кръгова икономика. На мен ми е много интересно какво точно ще насърчи банката с този проект в България, тъй като той е против приоритетите на ЕС”, каза тогава Хлебаров.

Дитмар Дъмлич от ЕИБ му отговори, че банката не финансира проекти без добавена стойност, а този за инсинератора определено е такъв – той ще реши проблема с боклука на София и едновременно ще осигури енергия за отопление. „В момента боклукът на София се извозва с камиони из страната, а така вече ще бъде използван като ресурс”, заяви той.