Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

1
139
Добави коментар

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства.

Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година.

Емил Велчовски – главен секретар на ИАМО: Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават.

Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.

магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова – болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Остатъкът може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилник. Така,че ако има следващ протокол със същото лекарство се използва лекарството.

д-р Сотир Караниколов – управител на КОЦ-Шумен: Ние съчетаваме лечението на няколко болни със сходна терапия. Приемат се групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство.

Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство.

д-р Страшимир Генев – директор на Дирекция „Болнична медицинка помощ“, НЗОК: Това гарантира,че няма да се формират излишъци и те няма да се изхвърлят.

Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби. Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.

д-р Страшимир Генев – директор на Дирекция „Болнична медицинка помощ“, НЗОК: Това щи помогне на лечебните заведения, така да си планират и организират нещата, че да не се създават излишъци. Тоест тези излишъци да се прилагат на съответните пациенти.

Според магистър-фрмацевт Димитрова новото изискване ще увеличи административната тежест.

магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова – болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Аз мисля,че всичко това е направено да повиши контрола и смятам,че е правилно.

От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. Преди това се е случвало веднъж месечно.