Слави Несторов изкачи Еверест с кауза

1
151
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ
Слави Несторов изкачи Еверест с кауза
Алпинистът стана 14-я българин, стъпил на най-високия връх на Земята

20 Май 2018 08:50
0

принтирай

|

текст

Слави Несторов успя да се качи на най-високия връх – Еверест.

Експедицията си до високият 8848 м връх той почна в началото на месеца, като неговото постижение не бе самоцелно и само в името на рекорда, а изкачването на Несторов на „покрива на света“ е кауза – да повиши вниманието и знанието на хората към заболяванията, свързани с уринарни инфекции.

Българинът бе споделил преди началото на експедицията, че над 43 млн. души страдат от такива инфекции, над 110 млн. мъже имат проблеми с простатата, а други 150 000 000 – еректилна дисфункция.

 

I am strongly determined to reach the top of Everest to raise awareness for men’s
health! #TheEverestChallenge #MensHealth #TesticularCancerAwarenesshttps://t.co/pX1pkCsVOr https://t.co/5aVv0pEO9c pic.twitter.com/dE2TuNgf9R
— Slavi Nestorov (@Slavi_Nestorov) April 4, 2018

Несторов е използвал хубавото време в последните няколко дни на Еверест, както и много други алпинисти. Само в последните два дни на Покрива на света са се изкачили 200 души.Той осъществил своето изкачване откъм Непал, докато Атанас Скатов, който се готвеше да го стори откъм Тибет, получи забрана, защото китайските власти не разрешават солови изкачвания.

След няколко дни преговори в Тингри без успех Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.

 

I managed to cross that dangerous cliff, you can manage to overcome your hesitation, go to your urologist & check-up to prevent #prostatecancer #testicularcancer #TheEverestChallenge pic.twitter.com/K02esrRzl7
— Slavi Nestorov (@Slavi_Nestorov) May 8, 2018

 
Слави Несторов стана 14-ият българина на върха на света, като неговото изкачване дойде в период, в който Еверест е атакуван от сериозен брой алпинисти.

По неофициални данни в последните дни над 130 души са опитали да стигнат до 8848-метровата мечта на всеки планинар. Причината – изключително удобното време за изкачване, което няма да се задържи дълго.

Роденият в Лом Несторов е служител на компанията Boston Scientific и алпинизмът е голямата му страст. Преди година той атакува друг осемхилядник – Гашербурм II, заедно с Боян Петров, но не стигна до върха. Боян тогава успя.
Новината за успеха на Слави идва 14 години, след като експедицията на Дойчин Боянов завърши с изкачване на Еверест (20 май 2004 г.). Общо 13 българи бяха стигали до най-високата точка на планетата, преди да го направи Несторов.Китайските власти спряха Атанас Скатов и не му позволиха да изкачи Еверест без шерп. Той води няколко дни преговори в Тингри, но без успех. Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест (8848 м) с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха.

Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително сериозни и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.

„Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара – сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много“, каза българският алпинист.

На 13 май сливенският лекар-веган се изкачи на Чо Ойю (8201) като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата от човек, който не консумира животинска храна.

Във визитката си той вече има шест изкачени осемхилядници, като е покорил два пъти Еверест. Така е той е номер две в тази класация след Боян Петров, който е изкачил 10 осемхилядници.