ГЕРБ обвини Таско Ерменков в тероризъм

1
193
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕРБ поиска оставката на депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна – стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, след като партията внесе сигнал в прокуратура срещу Ерменков.

Биков настоя от БСП да се разграничат от действията на Ерменков и ако той не подаде оставка да бъде изключен от парламентарната група на партията. 

 

Изискването към качеството политик е много голямо – не може Таско Ерменков за елементарни политически цели да употребява такива инструменти  – каза народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Данаил Кирилов след като групата му внесе сигнал в прокуратурата срещу депутата Таско Ерменков

„Току-що внесохме в регистратурата на ВКС сигнал, адресиран до главния прокурор с оглед изявленията на народния представител Таско Еремнков, с което той разпространява неверни, заблуждаващи сигнали за тревога и опасност, в резултат на което възниква страх и смут в населението. Искаме главният прокурор да разпореди съответно проверка за наличието на достатъчно данни дали с тези действия колегата Таско Ерменков извършва състави на престъпления“, каза Кирилов.

Той уточни, че в сигнала са посочени два състава – разпространение на неверни сигнали и твърдения за заплаха и за наличие на специална цел – смут и страх в населението, което е специална цел на престъплението тероризъм. По думите му твърденията са предизвикали много сериозна обществена опасност.

„Поставиха в страх и заблуда около 2 млн. граждани на София, които цял уикенд преживяваха истинността и неверността на тези твърдения“, каза Кирилов. По думите му изявленията на Таско Ерменков не са били предварително проверени, което е било редно и коректно. „Справките на „Софийска вода“ са публично достъпни“, заяви Кирилов. По думите му с поста си Таско Ерменков е снижил доверието в институциите.

 

„И за двата престъпни състава – престъпленията са тежки, т.е. престъпленията се преследват по общ характер, така че главният прокурор би могъл да поиска снемане на имунитета на народния представител съобразно Конституцията“, допълни Кирилов.

Депутатът поясни, че ГЕРБ не разполага с цялата информация дали Таско Ерменков е действал сам.

„Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица“ ,каза Кирилов.

По думите му това бележи началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 5 до 15 г. затвор предвижда НК по чл. 108а от НК – един от двата, по които ГЕРБ внесе до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков

 

 

 

 

 

 

 

 

Реакцията на БСП

Всеки може да иска оставката на когото си иска, но работата на един народен представител е да пита дали има проблеми – каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на брифинг във връзка с исканата от ГЕРБ оставка.

„Проведох личен разговор с Таско Ерменков. Прочетох поста му вчера. В този пост има само въпроси. Още повече Таско ме увери, че е сезиран от служители в Столична община и РИОСВ. Вчера разбрах, че ДАНС и полицията имат такива сигнали. Смятам, че работата на един народен представител е да задава въпроси и да пита дали има някакви проблеми. Ако не бяха подобен тип въпроси, нямаше в Хасково да разберем, че има проблем с урана и водата“, каза Добрев.

Той поясни, че парламентарната група на „БСП за България“ ще се събере утре и ще обсъди тази тема. 

Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите – настоя общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет.

„Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка. И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно“, коментира общинският съветник от БСП.

Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите.

„Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив, попита още общинският съветник от БСП. –

Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите.

„Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им“.

Поводът за скандала

 

Публикация на депутата от БСП Таско Ерменков, в която се твърди, че водата в София е замърсена, вдигна на крак отговорните институции и предизвика ответна реакция от страна на ГЕРБ, които опровергаха съобщението.

В събота късно вечерта народният представител написа в профила си във „Facebook“, че е получил информация, според която водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали.
 

Съобщението бързо се разпространи в социалната мрежа и стана повод за проверки от страна на Столична община, „Софийска вода“ и Столичната регионална здравна инспекция. Те увериха, че потребителите нямат основание за притеснение и всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на територията на общината, са в норма.

В коментар за Агенция „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че водата в столицата преминава през 100 хиляди проверки на година преди да стигне до потребителите.

„Искам да уверя всички граждани, че ако има съмнения дори и за най-малки отклонения, тази вода няма да бъде допусната за използване“, подчерта той.

По-късно на пресконференция по темата народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Станислав Иванов обяви, че партията ще сезира ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков. Иванов призова БСП да поемат отговорност за казаното от Ерменков, защото то представлява заплаха за националната сигурност.

Днес Таско Ерменков допълин своя постинг и написа във Facebook

 

Александър Иванов от ГЕРБ апелира от своя страна депутатът от БСП да разкрие „кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена“. Председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева също успокои гражданите на София, че отсъстват основания да се твърди, че има промяна в качеството на водата в столицата и определи публикацията на Ерменков като некоректна и недостойна фалшива новина.

Народният представител от БСП от своя страна заяви в нов пост в социалната мрежа, че е било негово задължение да реагира на тревогите на гражданите и да сигнализира за тях. Ерменков обърна внимание, че лично председателят на ДАНС го е уведомил, че подобна информация вече от седмица се носи из София, както и, че институциите са се задействали, едва след неговия сигнал.