Навлизане в осъзнат сън

12
360
Добави коментар

Умението да се разпознават признаците на съня е първата техника, която може да се използва за навлизане в осъзнат сън. За да е успешно, човек трябва да може да помни повечето от своите сънища и да е настроен да търси всяка странност в тях. 

При използването на признаците на съня като път към ОС има някои особености. Една от тях е, че по време на сън, в началото, докато липсва опитът в ОС, то съзнанието може да открие странност, но да изиграе номер като търси и съответно намери „логично“ обяснение.

Това е като един своеобразен капан, който трябва да се прескочи, за да се достигне до осъзнатия сън. 

В материала „Разпознаване на осъзнат сън“, загатнах, че има определени признаци на съня, които могат да са ориентир за някои неща. Също така те сами по себе си са и техники за достигане до състояние на ОС. 

Признаците на съня са класифицирани на 4 основни категории: 

1. Вътрешна осведоменост- включва това, че спящият възприема какво се случва с него- може да осъзнае своите мисли и чувства; 

2. Действие – включва осъзнаване от сънуващия на всички действия, касаещи светът на съня; 

3. Форма и обстоятелства – включва осъзнаване на причудливи или изменчиви форми, невъзможни в реалността обстоятелства; 

4. Ситуация – включва осъзнаване на цяло съчетание от елементи на съня – места, хора, действия, предмети, ако и само по себе си в тези елементи да няма нищо странно; 

ПРАКТИКА: Търсене на признаци на съня. 

Да се търсят целенасочено признаци на съня, докато се сънува и да се опитва чрез признаците на съня да достигнете ОС. Полезно е вечерта преди заспиване да се ползват медитация или автохипноза, за да се създаде установка за достигане до осъзнат сън.

При желание може да се ползва за записването на резултати и дневник (хартиен или чрез компютър, телефон, таблет и прочие), но не е задължително. 

Тази практика не трябва да се изпълнява при влошено здравословно състояние, също и от хора със заболявания на сърце и дихателни проблеми. Не трябва да се изпълнява и от лица, подложени на прекомерен стрес. 

Тъй като съня има своята важна роля за организма и психиката, която върши именно тогава, когато не е осъзнат, то не трябва да се прекалява с умишленото предизвикване на ОС.