Защо губите пари от палетизиране с ръчно стреч фолио

1
191
Добави коментар
gpetev
gpetev

Защо губите пари от палетизиране с ръчно стреч фолио

Използвате ли ръчно стреч фолио за палетизиране? Да разчитате на ръчен труд, за да опаковате и защитите товарите при транспорт, може да води до загуби за компанията ви в дългосрочен план. При висока производителност и голям брой клиенти с множество поръчки, издаването на продукцията за транспорт може да се забави при ръчно палетизиране. Този проблем може лесно да се реши с автоматизация на палетизирането в края на производствената линия. Палетизирането с ръчно стреч фолио е ниско ефективен и скъп метод, за разлика от автоматичните палетизатори, които пестят труд, време и стреч фолио. Накратко, те спестяват пари.

Надявам се, че спестяването на пари привлече вниманието ви! Научете как да прецените дали е време да преминете от ръчно палетизиране към Автоматични опаковъчни машини.

Ниска производителност – висока цена

Ръчното палетизиране на продукцията, не е ефективно за високо производителни производства. Докато производството издава големи количества продукция, работниците в края на линията не могат да смогнат да палетизират всичко на време.

Този проблем може да се реши, чрез интегриране на полу-автоматична или автоматична палетизираща машина в зависимост от нуждите.

Средната производителност на един опаковчик в производство е 4 минути за опаковане на един палет. Средно едно производство има по двама опаковчици, което прави средно по 250 палета на седмица. Това е изключително нецелесъобразно от гледна точка на цена за опаковане на палет, както и като брой палети.

 

С интегриране на полу-автоматична машина, едно производство може да опакова около 500 палета на седмица с един оператор. Вече се виждат спестяванията.

По-малка защита на товара

Доказано е, че ръчното палетизиране не защитава товара така, както автоматичното, заради по-слабото опъване на фолиото и не добро застъпване на опаковката.

Други минуси са неравномерността на опаковката. При палетизиране, човек се уморява и инстинктивно започва да не обтяга фолиото, да пропуска застъпване и като цяло да прави грешки, водещи до небалансирани палета. Тези грешки водят до налагането на допълнителна проверка на палетите преди товарене, което е равнозначно на още разходи и намалена производителност.

Друг голям минус е завишеният риск от нараняване на работника, породено от специфичната поза, необходима за опаковане на палет. Трудовите злополуки са също често срещани, тъй като е възможно да се размести товара върху палето и да удари опаковчика.

Ако мислите, че автоматичните опаковъчни машини са скъпи, помислете, колко пари се дават за труд, за стреч фолио и за евентуални компенсации при наранявания. Машините вече не изглеждат толкова скъпи, нали?

Пропуснат потенциал

Една от многото възможности на автоматизираното палетизиране е оптималното използване на стреч фолио. Машините намаляват до минимум количеството брак, както и оптимизират разхода на стреч фолио, като използват фолио с голяма разтегливост, която не може да се постигне ръчно. При ръчно палетизиране, опаковчиците достигат средно до 25-40% разтягане на стреч фолиото, докато една машина достига до 300% разтягане на фолиото. Това може да намали разходите за стреч фолио с около 60%. Никак не е малко, нали? Спестените пари спомагат за изплащането на машината за минимално време.

 

Осигуряване на палета- товара

При неправилно, ръчно палетизиране, често се получават нестабилни палета, които застрашават целия товар. С въвеждането на автоматизирани машини, този проблем може да се реши по много начини. Чрез използване на различни програми за опаковане за различни по вид палета. Например, използване на повече фолио на върха на високи палета (бандеролно) за стабилизиране на целия товар, използване на повече обороти – повече стреч фолио за по-тежки товари и др.

Ако едно или повече от гореизброените ситуации отговарят на Вашето производство, може би е време да се замислите за автоматизация на опаковъчните процеси.

„Пакин“ доставя и инсталира опаковъчни машини на водещи световни производители, а нашите мобилни екипи осигуряват сигурност и надеждност.

 

Източник: https://www.industrialpackaging.com/blog/why-hand-wrapping-pallets-is-losing-you-money