Спецсъдът отстрани корумпираната Иванчева като кмет на „Младост“

1
124
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на район ”Младост” Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова. Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Иванчева, задържана по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери през април, съобщи ”Сега”.

От държавното обвинение установили, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, Иванчева е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По този начин тя е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането й под стража.

На 14 и 21 май Иванчева по тази схема си прекъснала отпуска. Преди това пък назначила пиара си Петър Кърджилов за зам.-кмет на мястото на Биляна Петрова, след това уволнила и.д. кмета Румен Русев, стана ясно в началото на делото. То беше отложено за по-късен час, за да могат всички да се запознаят с материалите.

От ареста Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор Сотир Цацаров да разреши на нея и на Петрова да говорят пред медиите. То е написано на ръка и в него Иванчева се позовава на законовия текст за право на отговор.

Иванчева твърди, че не е подписвала от ареста документи, свързани с инвестиции и строителство в община „Младост“.

„Имам официално становище от Елен Герджиков, че имам право да освободя Владимир Клисуров или да не го освободя, както и че имам право да си освобождавам и назначавам зам.-кметовете“, каза пред журналисти Иванчева.

Кметицата на „Младост“ обаче призна, че е уволнила един от зам.-кметовете си от ареста – арх. Румен Русев, и е назначила нов – PR-а си Петър Кърджилов.

Иванчева потвърди сама за направените рокади, но отрече да е управлявала общината от ареста.

„Имам официално становище от Елен Герджиков, че имам право да освободя Владимир Клисуров или да не го освободя, както и че имам право да си освобождавам и назначавам зам.-кметовете. Това си е официално и легално“, каза тя пред журналисти.

Кметицата допълни, че тя е лицето, което ще си сформира екипа.

„Единствено и само за екипа. Всичко свързано, което има, че ужким ще вредя на служителите на администрацията, са глупости. Никога не сме разговаряли с хората от администрацията. Нямаме и шанс да разговаряме с тях“, допълни тя.