Какво трябва да направим при болки в гърба

1
155
Добави коментар
stupid
stupid

Повечето хора, които имат епизодични болки в гърба, се възстановяват в рамките на шест седмици, но две трети имат болка и след три месеца. До 12 месеца болката може да престане, но обикновено е по-малко интензивна. При малък брой хора това може да стане хронично.

 

Причината за болката в кръста на повечето хора остава неизвестна. Но ние знаем редица рискови фактори, които могат да увеличат шанса за появата и. Най-често това включва физическа работа, която включва повдигане, огъване и преместване в неудобни пози. Фактори свързани с начина на живот, като тютюнопушене, затлъстяване и ниски нива на физическа активност, също се свързват с появата на болка в гърба.

 

Хората с болка в кръста трябва да отидат при здравен специалист, който да изключи по-сериозните причини за болка, като фрактура, злокачествено заболяване (рак) или инфекция. След това се препоръчват подходящи упражнения и психологическа програма за подпомагане на болката. Упражнения, като тай чи, йога, (за стабилизиране на мускулите, поддържащи гръбначния стълб) и аеробни упражнения (като ходене, плуване, колоездене).

 

Физиотерапевтите и остеопатите използват физическа терапия за лечение на болки в кръста. Леченията често включват някаква форма на масаж, както и съвети, да останете активни и да правите упражнения.

 

Установено е, че физиотерапевтични процедури са значително по-добри от медикаментите и клинично превъзхождат плацебо. Установено е също, че подобряват качеството на живот.

 

Хората с неспецифична болка в гърба трябва да се научат как да контролират самостоятелно болката, като същевременно останат активни, остават на работа и поддържат нормален социален живот, доколкото е възможно. Лекарствата и хирургията трябва да бъдат последната възможност.