Рядък вирус уби 10 души в Индия

1
156
Добави коментар
stupid
stupid

Според властите в Индия най-малко 10 души са починали в Индия от рядък вирус, известен като Нипа. Други 25 души със симптоми на заболяването са приети в болница в град Кожикод. Около 70% от случаите на зараза са с фатален изход.

Нипа за първи път е идентифицирана през 1999 г. по време на избухване на епидемия сред свинефермите в Малайзия и Сингапур.

Смята се, че вирусът естествено заразява плодоядните прилепи, но също така може да зарази свине и други домашни животни, както и хора. Според Световната здравна организация (СЗО) вирусът може да се разпространи и от човек на човек. Вируса Нипа може да предизвика възпаление на мозъка, известно като енцефалит. Симптомите могат да включват треска и главоболие, последвани от сънливост, дезориентация и объркване. Хората, заразени с вируса, могат да изпаднат в кома в рамките на 48 часа, след като са показали симптоми.

Министърът на здравеопазването в щата Керала Раджив Седанандан разказва пред ВВС, че медицинската сестра, която се е грижила за пациентите с Нипа, също е починала. Няма лекарство за лечение на болестта и няма ваксина, за да се предотврати това. Сега се съсредоточаваме върху предпазните мерки, за да предотвратим разпространението на болестта, тъй като лечението е ограничено до поддържащи грижи, казва министърът.

Човешките инфекции с вируса Нипа в Индия и Бангладеш са свързани с консумирането на суров палмов сок, замърсен от плодоядните прилепи, както и контакта със самите прилепи и болни свине.