Мексико: Полицията откри 6 трупа на жени, отвлечени в петък | Temaonline.bg

1
157
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Труповете на шест жени, отвлечени в петък от въоръжени мъже, бяха намерени вчера в северната част на Мексико, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Те са били отвлечени в хранително-вкусово предприятие в щата Тамаулипас. Телата им са намерени недалеч от мястото, откъдето са отвлечени. Разследва се причината за престъплението.

Мексико е залято от вълна от насилие, свързано с наркотрафика. Откакто през декември 2006 г. започна военна офанзива на федералното правителство срещу трафиканти, над 200 000 души бяха убити.

Най-голямата компания за производство на мляко в Мексико – Grupo Lala – една от 20-те най-големи фирми в страната, която контролира 50 процента от млечния пазар, обяви, че напуска щата  и закрива своите предприятия там. Преди нея от щата се изтеглиха, като закриха своите представителства компаниите Sello Rojo, Dominos Pizza, Pepsi.

Дистрибуционният център на Lala в град Манте, на границата с Веракрус, бе обстрелван – само ден след като една камион-цистерна бе запален в града. 

Решението на Lala дойде, след като най-голямата фирма за безалкохолни напитки и трета по приходи в Мексико Coca-Cola Femsa, закри производството си в северния щат Гереро заради насилие – 40 години, след като откри тук най-големите си предприятия.

 

Тамаулипас е един от най-кървавите щати в Мексико, където нарковойната взема десетски жертви всеки ден. Този южен щат е арена на враждата между наркокартелите „Голфо“ и Лас Сетас“ , заради която от началото на годината само тук бяха убити 321 души – което е със 78% повече от миналата година. 

Между 2016 и 2017 г. убийствата са се увеличили с 35% – по данни на полицията – от 16 убийства на 100 000 на 22 на 100 000.

Най-много убийства се извършват в град Манте, където статистиката сочи три пъти повече трупове от средните стойности за страната – 24.8 убийства на 100 000.
 

 

От началото на годината войната на нарко-картелите се ожесточи и само за първите четири месеца жертви на насилието са станали 8900 души – с 14% повече от миналата година.

 

През март президентът Енрике Пеня Нието заяви, че от тази кървава вражда страдат най-много бизнесите в страна, като четири от всеки 10 фирми са обекти на нападения. Насилието коства на страната 21% от БВП – обяви Института за икономика и мир в Мексико сити.

Най-често обект на нападения са транспортните камиони на компаниите, които са спирани и ограбвани, а шофьорите им убивани. През 2017 г. са регистрирани 1750 въоръжени нападения и 10870 акта на вандализъм само срещу влакови композиции, а по пътищата са нападнати и ограбени 2944 автомобила.