Италия затъна в нова криза, еврото засега оцеля | Temaonline.bg

1
133
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат за формиране на потенциално технократско правителство на Карло Котарели, икономист, привърженик на политиката на остеритет и бивш служител на Международния валутен фонд, след като осуети опитите за формиране на управляваща коалиция на евроскептичните партии „Лигата“ и „Движение пет звезди“ в неделя, предава AFP.

„Президентът на републиката Серджо Матарела тази сутрин прие в Карло Котарели в своята резиденция, на когото даде мандат да формира да формира ново правителство. Котарели реши да приеме предложението“, заяви говорителят на президентството пред медиите.

 

Президентът Матарела
–––––––

Италия е обхваната от поредна политическа криза, след като президентът на страната се готви да назначи за лидер икономист, привърженик на политиката на остеритет, като преди това осуети опита на двете евроскептични партии „Лигата“ и „Движение 5 Звезди“ да формират правителство.

Кризата бе предизвикана, когато държавният глава Серджо Матарела наложи вето на номинацията на запаления евроскептик Паоло Савона за икономически министър, разярявайки крайно-дясната „Лига“ и антисистемното „Движение 5 Звезди“, което призова за неговия импийчмънт.
 

Карло Катарели (вдясно) при президента
––––––-

Решението доведе до отказване на Джузепе Конте, кандидат-премиерът, от опитите да сформира правителство, което задълбочи политическата криза, която продължава от вече близо три месеца след парламентарните избори през март.

 

 

 

 

 

 

 

 Евроскептикънт Паоло  Савона 

 

 

 

 

 

 

Матарела заяви, че е приел всеки предложен министър с изключение на Савона, който нарече еврото „германска клетка“ и беше заявил, че Италия се нуждае от план за излизане от единната валута „ако това се наложи“.

Лидерите на „Движение 5 Звезди“ и „Лигата“ Луиджи ди Майо и Матео Салвини побесняха от ветото и го обвиниха за намеса във вътрешните работи на Рим от Германия, агенциите за кредитни рейтинги и финансовите лобите.

Матарела призова при себе си Карло Котарели, икономист, работил в Международния валутен фонд, за разговори, с идеята да сформира служебно „технократско“ правителство, тъй като, според него, вероятността за предсрочни избори в Италия през есента е голяма.

Това обаче ще се случи много трудно, тъй като двете евроскептични партии имат голямо мнозинство и в двете камари италианския парламент .

„Те искат да заменят едно правителство с мнозинство, с такова, което никога няма да има болшинство“, заяви ди Майо.

Лидерите на „Движение 5 Звезди“ и „Лигата“ Луиджи ди Майо и Матео Салвини 
––––––
 

Първо импийчмънт, после избори

Малко след първото си изказване, лидерът на антисистемната партия призова за импийчмънт на президента.

„Надявам се да можем да дадем думата на италианците, колкото може по-скоро, но първо трябва да разчистим полето. Първо импийчмънт на Матарела… след това към урните“.

Защо просто не си признаем, че е безсмислено да се гласува в тази страна, след като рейтинговите агенции и финансовите лобита решават за правителствата“.

Салвини, който е най-големият защитник на Савона и последователен евроскептик, обяви, че Италия не е „колония“ и увери, че „няма да дадем на Германия да ни казва какво да правим“.

В понеделник Салвини заплаши да прекрати предизборния си съюз с дясноцентристката партия на Силиво Берлускони „Форца Италия“, ако медиийният магнат подкрепи предложеното от държавния глава правителство.

Бившият премиер пусна изявление още в неделя, в което похвали усилията на Матарела „да защити семействата и бизнесите в страната“.

Неговото партньорството със Салвини, в което те спечелиха най-много гласове при гласуването през март, все още съществува въпреки опита на Лигата да създаде правителство с „Пет звезди“, тъй като „Форца Италия“ и Лигата споделят властта в местни и регионални администрации.

„Изявлението на Берлускони от вчера беше същото нещо, което би могло да бъде написано от (бившия лявоцентрист премиер Матео) Ренци“, каза Салвини пред радио Capitale/

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен се присъедини към неговия гняв в понеделник, обвинявайки президента в „държавен преврат“ и заявявайки, че „Европейският съюз и финансовите пазари отново конфискуват демокрацията“.

 

Позицията на Матарела

Бившият съдия в италианския Конституционен съд Матарела отказва да се поклони на онова, което той смята за „диктат“ от двете партии, което смята за противоречащо на интересите на страната.

Матарела заяви, че е направил „всичко възможно“, за да подпомогне формирането на правителство, но че открито евроскептичен министър на икономиката противоречи на общото обещание на страните просто да „променят Европа към по-добро от италианска гледна точка“.

„Поисках за министерството ( на икономика) авторитетен човек от парламентарното мнозинство, който е в съответствие с правителствената програма … който не се смята за поддръжник на линия, която може би, или дори неизбежно, ще предизвика излизането на Италия от еврото „, обясни Матарела.

Президентът подчерта, че Конте е отказал да подкрепи „всяко друго решение“ и след това, тъй като Матарела отказа да одобри избора на Савона, се отказа от мандата си за министър-председател.

Италия, Quo Vadis? 

Политическите експерти даваха не повече от година живот на първото отявлено популистко правителство на Италия – четвъртата по големина страна в ЕС. Но това, че кандидат-премиерът Джузепе Конте развя бялото знаме след само пет дни, беше все пак истинска изненада – коментира Берндт Ригерт от Deutsch Welle.

Човек, който сравнява еврото с хитлеровата окупация на Италия, се гласеше да става финансов министър. А за премиер популистите готвеха една аполитична марионетка. Но си бяха направили сметката без кръчмаря.

Президентът на Италия Серджо Матарела дръпна аварийната спирачка заради настояването на по-малкия коалиционен партньор – дясноекстремистката „Северна лига“ – да прокара един противник на еврото за финансов министър. Номинираният за поста 81-годишен Паоло Савона се прочу с абсурдните си писания, в които обвинява Германия за мудното икономическо развитие на Италия и сравнява въвеждането на еврото с окупацията на Италия от Хитлеристка Германия.

Държавният глава прояви смелост, блокирайки създаването на една популистко правителство, и по този начин рискува популисткото мнозинство в парламента да поиска отстраняването му. Самият Матарела обяви, че не е могъл да реагира по друг начин, защото се е наложило да спасява Италия от очертаващата се безотговорна политика на популистите, която според него, е щяла да застраши спестяванията на италианците и финансовата стабилност на страната. В случая президентът се позова на конституцията, която изрично защитава спестяванията на италианските граждани. Като друг аргумент за решението си държавният глава посочи нервната реакция на финансовите пазари, от които силно задлъжнялата Италия все по-трудно си осигурява кредити.

Въпросът е какво следва оттук насетне – хаос, конституционна криза или нови избори? Гневните реакции на коалиционните партньори от „Пет звезди“ и „Северна лига“ предричат по-скоро хаос. Лидерът на „Лигата“ Матео Салвини подозира германско-френски заговор, а шефът на движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо смята, че ЕС дирижира действията на президента Серджо Матарела.

И двете твърдения са напълно абсурдни, но пък ясно показват идейната ориентация на въпросните две партии. Президентът Матарела призова парламента да обяви дата за нови избори. Държавният глава всъщност има и други опции – в случай на нужда той има право да разпусне парламента, а може и да назначи някой технократ за служебен премиер.
 

Множество популистки настроения

Европейският съюз може само да се надява, че Италия скоро ще се успокои. И назначаването на служебен премиер-технократ, и обявяването на нови избори ще са във всички случаи за предпочитане пред перспективата страната да се управлява от популистко правителство. С неуспешния си опит да назначат една аполитична марионетка за премиер, движението „Пет звезди“ и „Лигата“ показаха, че са неспособни да управляват страната.

Проблемът е обаче в това, че над 50% от дълбоко разочаровани италиански избиратели дадоха гласа си за популистките партии. Дали нови избори биха променили нещо в това отношение? Навярно не. Освен ако не се случи друго – Силвио Берлускони и бездруго вече да загрява край страничната линия. След като той отново може да заема публични постове, политическият ветеран би могъл да подсили позициите на своята консервативна „Напред, Италия“ и тя да изпревари по гласове „Северната лига“.

Що се отнася до досега управлявалите социалдемократи, крайно време е те да престанат да се държат като обидени деца и да покажат, че са готови да преговарят с протестното движение „Пет звезди“ за съставяне на коалиция. Италия я очакват напрегнати дни. В Брюксел всички са затаили дъх, защото е предварително ясно, че се задава нова фаза на несигурност за Италия. Големите европейски теми и преговорите за новия бюджет явно ще трябва да почакат.