Радев за Борисов: Някой тегли каруцата към автокрация

1
144
Добави коментар

Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов, че води държавата към автокрация, че търси неофициално контакти с Москва, а иначе обявява Русия за заплаха, че употребява европредседателството за политически пиар.

В коментар на думите на Борисов, че е време двата коня да теглят каруцата в една посока, Радев каза в интервю за БТА, че диалог няма, и обяви, че не е бил канен на срещата на върха на европредседателството и че е научил, че премиерът ще ходи в Русия, от чужди държавници. „Що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията“, смята още държавният глава. Пример за това било обсебването на всички институции и медии.

Президентът изградил доверие с Русия

Ден преди заминаването на премиера Борисов и няколко министри от кабинета му за Москва президентът пожела на правителството да оползотвори доверието, което се изградило при неговото посещение в Русия.

Държавният глава заяви, че основната цел на посещението му била възстановяване на доверието след десет години липса на диалог на най-високо равнище, три загробени стратегически проекта и силна обремененост от разрушителни политически декларации. Според него Москва има воля „за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение“.

„Крайно време да преодолеем тази идеологизация и дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами“, смята държавният глава.

Президентът отхвърля твърденията за пренебрежително отношение по време на визитата в Русия и посочва, че подобен въпрос трябва да се насочи към правителството, което „неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха“. Според него доказателство, че срещата му с руския президент Владимир Путин не е била формална, била нейната продължителност – 3 часа, от които 40 минути на четири очи.

За държавния глава газовият хъб „Балкан“ е рационален проект, но гълта пари, без да има газ на него. АЕЦ „Белене“ пък трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и – много важно, при надеждни механизми за контрол на ядрения риск.

Европредседателството било политически пиар

„Прекалената употреба на европейското председателство за политически пиар някак си погасява европейската симпатия на българите“, смята още държавният глава. Според него правителството е трябвало да хвърли същата страст да решава проблемите на собствения си народ, каквато е хвърлило за работа за присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

По думите на държавния глава присъединяването към еврозоната е стратегическа цел за България много отдавна и ще гарантира страната да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Той обаче иска открито да се анализират рисковете в банковата ни система.

За Радев случаят със сделката за ЧЕЗ бил открит. „И съм убеден, че ако говорим за защита на държавния интерес, трябва да бъде установена истината и трябва да се потърси отговорност от определени хора“, смята държавният глава.