УСПЕХ: Космическият кораб СпейсШипТу с двама души на борда летя на тестов ракетен полет и достигна височина от 35 километра!

1
250
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: завръщането на космическия кораб „СпейсШипТу-Юнити“ след успешния си полет днес. Photo credit : Virgin Galactic

29 май 2018 г. 22:10 ч.

Светослав Александров. Днес частната компания Върджин Галактик измина още една стъпка по пътя на комерсиализацията на космонавтиката, след като космическият кораб „Юнити“ от серията „СпейсШипТу“ проведе успешно втория си тестов ракетен полет! Двигателят на кораба работеше в продължение на 31 секунди, а достигнатата височина според официалното прессъобщение на компанията бе 35 километра. Имайки предвид, че Върджин Галактик използва 80-километровата граница, която в САЩ обозначава прехода между земната атмосфера и космическото пространство, можем да кажем, че днес „Юнити“ измина близо половината път до космоса! Едва първата половина на 2018-та сме, а с тези два ракетни полета зад гърба си частната компания наистина може да се превърне в първата, осъществила до края на годината пилотиран космически полет. 

Също както при полета на 5-ти април, така и днес „Юнити“ бе пилотиран от Марк „Форджър“ Стъки и Дейв Макей. Самолетът-носител „Ийв“ беше управляван от Никола Песил и СиДжей Стъкроу. 

Смисълът на днешния полет бе да се съберат данни по време на свръхзвуковата фаза (достигнатата скорост бе 1.9 Маха), като бяха използвани сходни параметри с тези, които ще се ползват и при комерсиалните полети. Полетът беше наблюдаван от самия Ричард Брансън, създател на компанията. 

„Днес ние станахме свидетели на „Юнити“ в неговата естествена среда, летейки бързо със своята ракетна мощ, с нос, насочен твърдо нагоре към черното космическо небе“, коментира Брансън след завръщането на кораба. „Пътеката, която „Юнити“ проправя, е една от многото, по която хиляди от нас ще поемат след време, и тя ще помогне да споделим перспектива, която е съдбоносна за решаването на някои от най-големите предизвикателства за човечеството на Земята“. 

Екипът от инженери вече анализира събраните данни от днешния полет и ще подготви „Юнити“ за ново изстрелване.

Междувременно Ричард Брансън посети съоръжението на фирмата СпейсШип Кампъни, която произвежда два нови космически кораба за нуждите на Върджин Галактик. 

Напомням на читателите, че Върджин Галактик иска да предлага туристически полети за всеки един желаещ да посети космоса. За съжаление в миналото плановете на компанията се сблъскаха с неочаквани трудности. Най-тежкият момент бе на 31-ви октомври 2014 година, когато първият кораб „Ентърпрайз“ се разпадна над пустинята Мохаве малко след запалването на двигателя. При инцидена загина пилотът Майкъл Олсбъри, а неговият колега Питър Сийболд бе тежко ранен. Мнозина прогнозираха, че краят на компанията е близо, че няма как тя да продължи напред след такава публична трагедия. Но Върджин Галактик се съвзе, като на 8-ми септември 2016 г. новият кораб „Юнити“ летя за пръв път в прикачено състояние. На 3-ти декември 2016-та корабът за пръв път летя самостоятелно на планиращ полет, а на 5-ти април 2018-та бе проведен първият реален ракетен полет.

С достигнатата днес височина от 35 километра Върджин Галактик почти изравни съветските постижения от 70-те години. Пилотът Александър Федотов е достигнал височина от близо 38 километра със своя силно модифициран самолет „МиГ-25“ през 1977-ма – това е досегашният рекорд за реактивен самолет. Ракетоплани като „Юнити“ обаче ще трябва да са в състояние да достигнат и по-голяма височина, чак до космоса. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/