Руският журналист Аркадий Бабченко бе застрелян в Киев с 2 куршума

1
169
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ПРОВОКАЦИЯ
Руският журналист Аркадий Бабченко бе застрелян в Киев с 2 куршума
Бабченко бе ривърженик на Навални и критик на Путин, той е застрелян пред входа на дома си от убиец, който го причакал и стрелял срещу него в гръб

29 Май 2018 23:21
0

принтирай

|

текст

Известен руски журналист беше убит в Киев, съобщи Ройтерс, като се позовава на украинската полиция.

От там уточниха, че става дума за Аркадий Бабченко, който бил застрелян във входа пред дома си, убиецът го е издебнал и стрелял отзад в гръб.

 Според „Украинская правда“ е бил прострелян три пъти в гръбначния стълб и е намерен от жена си, дочула изстрелите от банята.

При пристигането на линейката той все още е бил жив, но е починал на път за болницата.Бабченко е ветеран от войната в Чечня и привърженик на Алексей Навални, той беше яростен критик на руския президент Владимир Путин. Преди да напусне Русия той е един от най-известните военни кореспонденти, пишел за в. „Московский комсомолец“ и „Новая газета“, бил е сътррудник на „Первий канало“ и ТВЦ.

През 2012 г. срещу него беше е заведено наказателно дело заради участие в безредици.

Напуснал Русия, след провокативни коментари за загиналите на борба на самолет Ту-154 на 24 декември 2016 г., когато загина почти целия Ансабъл „Александров“. През 2017 г. той съобщи, че заради заплахи, които е получавал, временно е напуснал Русия и живее в Прага, по-късно се премести в Израел и впоследствие – в Киев. В последните години Бабченко беше силно критичен към Кремъл заради политиката на Русия в Украйна и Сирия.

В Киев той водеше своя програма „Prime: Бабченко“ в телевиционния канал ATR.

Полицията разследва причините за убийството.

Няколко часа преди да бъде застрелян Бабченко, който е водещ в украински телевизионен канал, качил във Facebook постинг, в който казва, че на 29 май „отбелязва втория си рожден ден“. 

Журналистът публикувал снимка на хеликоптер, с който той трябвало да лети заедно с украински военни на 29 май 2014 г. Тъй като машината се препълнила, генерал Сергей Кулчицкий му казал, че не може да се качи и не го пуснал. Хеликоптерът излетял, а два часа по-късно той бил свален от бунтовниците над Донбас и всичките 14 души на борда загинали.

„А на мен ми провървя. Получава се, днес отбелязвам втори рожден ден“.

10 часа след тази публикация той е застрелян. Възможно е това да е покушение-отмъщение за този постинг. 
 

Следственият комитет на Русия е започнал разследване. Според предварителна информация, убиецът е имал помощник, който е бил заедно с него.