Без повече враждебност между Южна Корея и КНДР.

1
142
Добави коментар

Лидерите на двете държави подписаха декларация за мир и обединение на Корейския полуостров. В тази връзка, Южна Корея и КНДР прекратят всички враждебни действия помежду си. Това се посочва в текста на декларацията, подписана от държавните глави Мун Дже Ин и Ким Чен Ун.

В документа се посочва, че КНДР и Южна Корея са потвърдили, че тяхната обща задача сега е премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Страните ще продължат сътрудничество си на най-високо ниво.

Представители на военните служби на Южна Корея и Северна Корея се споразумяха също така да се поддържа постоянен диалог, включително на равнище министри на отбраната. Ще бъде създаден и общ пункт за оперативна връзка, разположен в Кесон.

В декларацията се отбелязва, че държавите са се споразумяли да решат проблемите в хуманитарната сфера, включително темата за обединението на корейските семейства.

Освен това КНДР и Южна Корея са се договорили да започнат работа по свързването на железопътните линии между двете страни. Отбелязва се, че в бъдеще Южна, Северна Корея и САЩ ще проведат три или четири странна среща на върха за установяване на траен мир в региона.