Училищни директори и доставчици скочиха срещу МЗХГ заради променените правила за доставка на храни в училищата

1
117
Добави коментар

75 директори на училища, 18 фирми и доставчици на храни, Асоциацията за здравословно хранене и други организации са изразили редица критики към наредбата на Министерство на земеделието, храните и горите за промяна на правилата за доставка на храни в училищата, както се вижда от Портала за обществени консултации към Министерски съвет.

В становища, подкрепени от 75 директори на училища, се изразяват опасения, че автоматичното избиране на доставчик въз основа на най-късо разстояние до производствена база ограничава възможностите на директорите да преценяват асортимента продукти, нарушава изграденото през годините доверие между училища и доказано работещи добре доставчици, като цяло нарушава принципите за лоялна конкуренция и противоречат на Конституцията. В същата подписка се цитира решение № 482 ОТ 04.05.2017 на КЗК, което, според подписалите директори, доказва, че наредбата нарушава правото на конкуренцията и конкурсното начало.

Според Асоциация „Здравословно хранене за децата“, текстът на разпоредбата „противоречи на правото на Европейския съюз, на нормативни актове от по-висока степен, влиза в колизия с правилата на формалната логика и съдържа вътрешно противоречиви предписания към адресатите на правната норма“. Организацията твърди, че заложените в наредбата критерии за избор на най-голям доставчик и/или този с най-късо разстояние до производствената база нарушават правилата за защита на конкуренцията в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС.

В позициите на доставчиците на плодове и мляко се изтъква, че критериите за избор на доставчик, заложени в наредбата, нарушават правилата за лоялна конкуренция и създават предпоставки за дискриминация срещу определени фирми. В процеса на обществено обсъждане, Министерството на земеделието и храните многократно твърди, че чрез наредбата се дава приоритет на производителите и се създават условия за скъсяване на веригата на доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Наредбата попадна под сериозни критики от страна на вицепремиера Валери Симеонов, според когото тя поставя под риск стабилността на изграден вече работещ механизъм, т.к. програмата „Плод и мляко“ се изпълнява на 95%, и предпоставя към монополизиране на сектора.