UniCredit обмисля сливане със Societe Generale

1
136
Добави коментар

Най-голямата италианска банка UniCredit обмисля сливане с френската Societe Generale, пише Financial Times. Един такъв потенциален ход може да доведе до началото на редица банкови сливания в Европа.

Главният изпълнителен директор на Unicredit за Франция Жан Пиер Мустие, който е бивш ръководител на подразделението за инвестиционно банкиране на Societe Generale, разработва идеята за сливането от няколко месеца, твърдят запознати източници. Въпреки че засега не е предприет никакъв официален ход към сливане, директорите на Societe Generale също проучват какви са възможностите за сливане.

Високопоставени представители и от двете банки са подчертали, че планирането на евентуалното сливане е на много ранен етап. По думите им неясната политическа обстановка в Италия е причинила 18 месеца отлагане на различните ходове по първоначалния план за сливане.

Официално обаче и двете банки не потвърждават възможното си сливане. Вчера

от Societe Generale са отрекли да се водят каквито и да било обсъждания в борда на директорите за потенциално сливане с UniCredit. От италианската банка пък са отказали да коментират темата и са отбелязали, че планът им за развитие „Transfrom 2019“ разчита на естествено разрастване, без поглъщания.

И двете големи международни банки имат представителства в България. Наскоро „Капитал“ писа, че Societe Generale Експресбанк се продава, тъй като пазарният ѝ дял в България е твърде малък. Базирайки се на свои източници, изданието писа, че унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК, в момента прави финансов и правен анализ (т. нар. due diligence).