Кой ще стане голмайстор на Световното първенство 2018?

1
188
Добави коментар

Битката за най-добър голмайстор по традиция е сред най-интересните на всяко следващо Световно първенство. Все пак говорим за хората, които бележат най-много голове на турнира и най-често попадат под светлината на прожекторите. Изненадващо за мнозина, преди четири години голмайсторският приз бе спечелен от колумбийския национал Хамес Родригес. Дали пък този път няма да видим някого от големите фаворити на върха?

Факторите, които трябва да вземем под внимание 

Как се преценяват шансовете на даден футболист да стане голмайстор на турнира? Когато формулираме прогнозата си трябва да вземем предвид следните критерии, които в голяма степен определят шансовете на играчите.

Форма през сезона

Много често футболистите, които са били в отлична форма през сезона, пренасят това си представяне и на Световното първенство. И обратното – ако даден играч е имал сериозни проблеми през кампанията, много е трудно той изведнъж да намери оптималното си състояние с националния тим. В повечето случаи нещата са взаимносвързани.

Титуляр ли е в националния тим?

Да си го кажем направо – почти невъзможно е футболист, който обикновено не е сред титулярите в своя национален тим, да стане голмайстор на голям турнир. Преди да направите своя залог в това отношение, направете проучване дали въпросният футболист обичайно е сред стартовите единадесет. Даваме ви пример – може много да харесвате нападателя на Ливърпул Роберто Фирмино, но ако селекционерът на Бразилия Тите предпочита Габриел Жезус за първи избор, то Фирмино трудно ще вкара голям брой голове от пейката.

Шансове на отбора да стигне максимално далеч

От огромно значение е колко мача ще изиграе всеки от водещите реализатори. Влизане в полуфиналите гарантира 7 мача за отбора (или 2 повече в сравнение с всички, отпаднали преди това), което увеличава шансовете на футболиста от въпросния тим. На всички шампионати от 1998 г. насам голмайстор стана играч с поне 6 изиграни двубоя. Единственото изключение беше последният Мондиал през 2014 г., когато Хамес Родригес стана топ реализатор с 6 гола в 5 мача.

Резултатност на отбора и съотборници

Важен страничен фактор е резултатността на въпросния национален тим. Някои отбори играят по-атрактивно и вкарват повече, докато други печелят с по-малко отбелязани попадения. Проучете добре философията на въпросния отбор и неговия селекционер, преди да направите залог.

Важно е в каква среда играе въпросният футболист. Има ли около него много други офанзивни футболисти, които бележат често? Логично е голмайстор на турнира да стане футболистът, който е най-изявения реализатор на тима.

Програма на отборите

Някои отбори попаднаха в по-тежки групи, други – в по-леки. Много по-лесно е да вкараш на Иран или Тунис, отколкото на Исландия, например. Направете анализ кои играчи са били облагодетелствани от жребия. В груповата фаза бъдещият голмайстор може да натрупа много попадения и да вземе превес.

Виж пълната програма на Световното първенство >>>

Представяне досега в националния тим

Как се представя въпросният футболист досега в своя национален тим? Често ли бележи? Каква е успеваемостта му? Отново важен фактор, които не трябва да бъде пренебрегнат.

Фаворитите за голмайстор на Световното първенство 2018 в Русия

Лионел Меси (коеф. 11.0 в Betfair)

Въпреки че е сред най-добрите голмайстори в цялата история на футбола, Лионел Меси има само 5 гола на световни първенства до момента. Това е скромно постижение за неговите стандарти. Имайки предвид и съмнителната класа на този аржентински тим, Меси е фаворит за голмайсторския приз по-скоро заради името си. Поне ние така смятаме. Той обаче е голмайстор №1 на Аржентина с 64 гола, а негов хеттрик срещу Еквадор класира “албиселесте” на Мондиала.

Антоан Гризман (коеф. 11.0)

Другият футболист, редом с Меси, когото Betfair определя като фаворит за голмайстор. До голяма степен причините са три: 1) Антоан Гризман е водещият реализатор на този френски тим, 2) Той стана голмайстор на Евро 2016 с 6 попадения, 3) Очаква се Франция да достигне до заключителните фази на турнира, дори и до финал. Освен това, “петлите” разполагат с офанзивен и атрактивен тим, от който се очаква да вкара много голове.

Неймар (коеф. 11.0)

Имайки предвид, че Бразилия е фаворит за спечелване на титлата, няма как и нейният голям лидер Неймар да не е сред фаворитите за голмайстор. Звездата на “Селесао” пропусна няколко месеца от сезона заради контузия, но въпреки това завърши кампанията с 19 гола в Лига 1. Неймар вече се завърна в игра, и то по познат начин – с гол в приятелската среща с Хърватия. Той има 54 гола в 84 мача за Бразилия, което е впечатляваща успеваемост. С други думи – Неймар обича да вкарва за националния тим и го прави постоянно.

Хари Кейн (коеф. 15.0 в Betfair)

Когато си вкарал 41 гола в 48 мача през сезона, няма как цялата нация да не очаква големи неща от теб на Мондиал 2018. Хари Кейн е капитан на този млад и амбициозен английски отбор. Ако Англия стигне далеч в турнира, трябва да очакваме и Кейн да завърши с доста голове. Той е един от играчите с най-добър клубен сезон в нашия списък. Проблемът е, че под ръководството на Гарет Саутгейт Англия не бележи много голове – “трите лъва” реализираха едва 4 в последните си 5 контроли. А и отборът не е стигал до полуфиналите от 1990 г. насам.

Кристиано Роналдо (коеф. 15.0) 

Роналдо винаги трябва да е големият фаворит, когато стане дума за голове. Тук обаче проблемът е, че той не играе за отбор, който е сред големите фаворити за трофея. Макар и европейски шампион, Португалия отстъпва по класа на най-добрите тимове в турнира. Иберийците стигнаха до титлата във Франция, но надали те ще могат да повторят това си представяне тук. В случая Кристиано ще трябва да върви срещу обстоятелствата.

Ромелу Лукаку (коеф. 17.0)

Може ли този отбор на Белгия най-сетне да направи нещо голямо? Това се питат всички фенове на “червените дяволи”. Белгийският тим разполага с може би най-впечатляващия отбор в цялата си история. Колкото и да е нескромно, целта пред Белгия е финал. А ако “дяволите” стигнат далеч, логично е техният централен нападател да завърши с много попадения. Недостатъкът на Лукаку е, че последният сезон беше разочароващ със скромните за неговите стандарти 16 отбелязани гола.

Габриел Жезус (коеф. 17.0 в Betfair)

Най-вероятно Габриел Жезус ще играе като “номер 9” за Бразилия на тазгодишното Световно първенство, поради което той заслужава внимание. Нападателят на Манчестър Сити е много млад, но за сметка това е ефективен. Жезус е типичният нападател “fox in the box”, който играе рядко с топката, но винаги е на точното място в точното време. Това дава предпоставки за голове. В компанията на Неймар обаче би му било трудно да завърши като топ реализратор на “Селесао“.

Луис Суарес (коеф. 23.0)

Около Луис Суарес винаги е интересно на световни първенства. През 2010 година той изчисти топката с ръце от голлинията в 1/4-финала с Гана, а четири години по-късно ухапа Джорджо Киелини в мач срещу Италия. Със сигурност нападателят на Барселона ще иска най-сетне да бъде запомнен с нещо по-впечатляващо, а именно – с головете си. В тима на Уругвай обаче има и друг изявен голов хищник – Единсон Кавани, поради което е възможно двамата да си поделят головете за “селесте” .

Томас Мюлер (коеф. 29.0)

Нападателят на Байерн Мюнхен е най-добрият реализатор в настоящия състав на Германия с отбелязаните си 38 гола в 90 мача. Огромното предимство на Мюлер е, че той просто обича да вкарва на Световни първенства – през 2010 г. той стана голмайстор на Мондиала в ЮАР с 5 попадения, а 4 г. по-късно бе подгласник със същия брой голове. Ако Германия стигне до полуфиналите (което едва ли ще изненада някого), нищо чудно Мюлер отново да спечели Златната обувка.

Диего Коста (коеф. 29.0)

След две поредни разочароващи представяния на големи първенства, Испания изглежда променена и готова отново да завладее футболния свят. Очаква се на върха на атаката на “Ла Роха” да застане Диего Коста, който възроди кариерата си след завръщането си в Атлетико Мадрид. На Мондиал 2014 Коста не успя да впечатли като “деветка” на испанците, но сега той е готов да оползотвори пасовете на доказани подавачи като Андрес Иниеста, Иско и Давид Силва. Най-голямото предимство на Коста в този случай е шансът Испания да стигне до полуфиналите и той да изиграе поне 6 мача (стига да не получи червен картон, разбира се).

Роберт Левандовски (коеф. 34 в Betfair)

Централният нападател на Полша завърши сезона с 29 попадения в германската Първа Бундеслига с екипа на Байерн. Левандовски е най-резултатният нападател в историята на страната си с отбелязани 52 гола в 93 изиграни двубоя. Шансовете му да стане голмайстор на Мондиала не са за пренебрегване, тъй като Полша попадна в преодолима група в компанията на Сенегал, Япония и Колумбия. Освен това Роберт Левандовски бе и водещият реализатор на квалификациите за Световното първенство с 16 точни попадения в 10 мача.

Килиан Мбапе (коеф. 34.0)

Макар и едва 19-годишен, Килиан Мбапе вече е един от най-скъпите футболисти в цялата история. Суперталантът на ПСЖ е считан за една от следващите големи звезди на футбола, което той оправдава напълно с изявите си. Френският селекционер Дидие Дешан разчита на него сред титулярите и би трябвало да го видим в пълния му блясък в Русия. До момента Мбапе има само 3 гола за националния тим (в едва 13 мача, трябва да отбележим), но не се изненадвайте, ако видите негово “изригване” на Мондиал 2018.

Серхио Агуеро (коеф. 34.0)

Когато говорим за футболист с голмайсторските умения на Кун Агуеро, подобен коефициент изглежда като истински подарък. Очаква се нападателят на Манчестър Сити да бъде предпочетен пред Гонсало Игуаин за партньор на Лионел Меси в атака. Агуеро е нападател, който умее да бележи отвсякъде и по всяко време, а ако Аржентина стигне далеч в турнира, би трябвало да очакваме много от него.

Мохамед Салах (коеф. 51)

Въпреки получената травма в рамото на финала на Шампионската лига, нападателят на Ливърпул попадна в състава на Египет за Мондиала и се очаква да бъде готов за игра. Салах реализира 29 гола през сезона в английската Висша лига и нищо чудно да пренесе феноменалното си представяне и по терените на Русия. Египет е в група заедно с домакините, Уругвай и Саудитска Арабия и спокойно може да цели в класиране за осминафиналите. Историята помни и други подобни случаи на сензационен голмайстор – достатъчно е да си спомним за Христо Стоичков пред 1994 г. и Давор Шукер през 1998 г.

Прогноза и заключение

На база изброените фактори и разгледаните шансове на всички футболисти, ние бихме съкратили избора си до няколко имена. Най-голяма изглежда вероятността голмайстор на Световното първенство да стане един от Антоан Гризман и Неймар. От опциите с коефициент около 30, заслужава си да помислим за евентуален залог на Томас Мюлер и Роберт Левандовски. Ако пък решите да потърсите изненадата, бихме ви насочили към залог на Мохамед Салах.

Заложи на Голмайстор на Световното в Betfair

Кой ще стане голмайстор на Световното първенство 2018?

5 (100%) 1 vote

Свързани статии