В Сърбия откриха римски саркофаг с два скелета, покрити с накити

1
122
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

На приблизително 90 километра източно от сръбската столица, Белград, се намира древният град Виминациум – военен лагер на римската провинция Мизия, основан около 1-ви век от Новата ера. През месец май 2018 година по време на археологически разкопки там е открит непокътнат римски саркофаг (предполага се, че е от 3-ти век), а в него са намерени 2 скелета, покрити със златни и сребърни накити.

Илия Микич, член на археологическия екип, споделя, че единият от скелетите принадлежи на висок мъж на средна възраст, а другият на млада и стройна жена.

До скелета на мъжа са открити останки от обувки, фибула и сребърна тока за колан. Жената била погребана със златни обеци, пръстен и огърлица, сребърно огледало и четири фиби за коса (2 от гагат и 2 от кост). Край нея са открити и три малки стъкленици, вероятно използвани за съхранение на парфюм или козметично средство.

фибула – наподобява съвременната безопасна игла и служи за придържането на дреха към тялото на човек
гагат – черни въглища, използвани за декоративни цели

‘Съдейки по накитите, с които са погребани, смятаме, че това са били хора, принадлежали към високите социални слоеве на обществото’ – допълва Микич.

Около 1-ви век от Новата ера Виминациум бил важен военен лагер, предпазващ земите на Римската империя от варварските народи, идващи от север. На територията му са открити останки от хиподрум, амфитеатър, дворец, укрепления, храмове, акведукти, бани и работилници.

акведукт – система за пренос на вода. Източникът на вода може да бъде река, езеро или резервоар. Посредством канал на нивото на земята, воден мост, подземна тръба или тунел водата се отвежда до крайната си точка

‘Виминациум вероятно е бил дом на приблизително 40 000 души’ – споделя Миомир Корач, ръководител на археологическия екип и директор на Института по археология при Сръбската академия на науките.

Той допълва още, че откриването на подобна находка, толкова древна и незасегната от времето и хората, в днешно време е истинска рядкост.

Предвид малките си размери (около 4.5 квадратни километра) и факта, че по-малко от 5 процента от териториите му са изследвани, Корач е на мнение, че Виминациум има още с какво да ни изненада.

Снимки: www.reuters.com

Любопитен факт е, че археологическите разкопки там започват през далечната 1882 година и до този момент са открити десетки хиляди артефакти, сред които златни плочи с гравирани римски символи, мраморни скулптури, стенописи, както и около 14 000 гроба.

Според историческите източници градът става жертва на чумна епидемия през 3-ти век от Новата ера. Около 200 години по-късно е опустошен от хуните, а в последствие е възстановен от император Юстиниан I. През 6-ти век отново е разрушен, но този път от аварите.

авари – номадско евразийско племе, което се появява в Европа през 6-ти век