Ето колко глоба ще платите ако купите кола и не я пререгистрирате!

1
130
Добави коментар

200 лева глоба ще плаща всеки, който си продаде колата, а след това новият собственик не я пререгистрира на собственото си име.

Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция. По гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската „Пътна полиция“. След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро, пише Dnes.bg.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция.

За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството. Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това.

Последното беше предложение на неправителствения сектор, информира трафикнюз.

loading…