Куба, сега!

1
247
Добави коментар

Ще ви разкажа за Куба и защо трябва да я посетите сега! 

Провокирана съм от няколко дискусии, които разгледах напоследък относно дестинации и колебанията дали да посетим Куба или някоя друга карибска държава. Подготвях дълги и по-обстойни пубикации за престоя ни там, но реших да ви разкажа накратко за Куба.

На първо място Куба е всичко в едно !
Тя е експлозия от настроения, цветове, природа, коли, шума на океана и кристалнтите води на Карибите.

За пътешествениците, които обичат лукса Варадеро може да предложи добри условия за почивка, която да не се различава от почивката ви в повечето места по света. Но смисъла на посещението на Куба не е в плажуването, плажове има по целият свят.

Може би с времето Куба ще се превърне в супер луксозна туристическа дестинация и има потенциала за такава. Но тогава ще изгуби всичко. 

Няма да крия, че Куба беше една мечта за  нас дълго време. Мечта, която успяхме да осъществим тази в началото на тази година. Отидохме Януари , заради приятното време там, съблазнени от възможността да прекараме част от месеца на брега на океана и Карибско море. Но не отидохме в Куба основно заради това. 

Куба те връща години назад. Не само заради колите, между които все повече се прокрадват нови модели, но и заради начина на живот там, заради хората.

Куба е безвремие. И вярвайте, трябва да я видите докато е такава!

Куба не е богата държава и в престоя си там неминуемо ще се сбъскате с мизерията., но се сещам за доста други места, където мизерията е по-голяма , но колебания за посещението им няма.

Когато казвам мизерия, не мислете хората за тъжни и неприятни, напротив. Хората там са весели, работливи, отзивчиви и добри с много големи сърца.

В магазините (местните) ще видите позната картинка от комунистическият период на България – безкрайни редове с една и съща стока, която обаче е доста качествена. 

Ако решите да се потопите в живота на хората в Куба, започнете от Хавана. Разгледайте града, това ще ви отнеме два три дни. Ако сте решили да отседнете във Варадеро се предлагат едноднеевни/двуденвни екскурзии, които в малко по-натоварен вариант, ще ви покажат основното.

Тогава ще ви се иска да останете повече .

Хавана е невероятен град, с цветовете, с ритмите си, със сградите  и океана.

Наемете от онези прекрасни коли и направете една разходка, по главните улици. Гарантирам ви, че това преживяване ще ви остане за цял живот. 

Влезте в местните кафенета и изпийте своята чашка страхотно кафе, под ритмите на кубинската музика.

Посетете Тропикана! 

Ще пиша за нея в отделен пост, но ще ви кажа, че  да посетите Хавана, без да сте отишли на шоуто Тропикана, е като отидете в Куба, без да видите Хавана.

И за финал за да усетите истински живота в Куба, непременно трябва да се разходите по по-малките градчета. Да отидете до Pigs Bay , където освен че ще разгледате по пътя доста малки градчета, ще се потопите в историята на Куба, ще разгледате военният музей, за финал ще се отдадете на почивка на брега на Карибско море за да се насладите на кристалните му води.

 

Ще ви разкажа за всичко от нашето двуседмично приключение в Куба в няколко отделни публикации.

Но ако планирате почивка и се колебаете къде ви се иска да отидете помислете за Куба. В така развилите се обстоятелства, няма да имате още дълго шанса да изживеете онова очарование на безвремието там, което може да ви се случи сега.