Общината с ново предприятие: Лица в риск ще се грижат за озеленяването на Бургас

1
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Общината и екипът на кмета Димитър Николов предлагат да се сформира ново общинско предприятие “Социално предприятие за озеленяване и благоустройство “Зелени асистенти”“. Финансовият ресурс на предприятието, в размер на 191 316,57 лв. е 100% безвъзмездна финансова помощ. С тези пари ще бъде осигурена субсидирана заетост на 16 души за срок от 12 месеца, в това число  обучение на 13 от тях в квалификационна степен „Градинар“. 

Социалното предприятие ще има за основна дейност извършване на мероприятия по озеленяване и поддръжка на общински обекти и площи – паркови пространства, зелени площи в отдалечените квартали на гр. Бургас и малките селища на територията на общината, посочва в докладната си градоначалникът.

Програмата ще продължи и след изчерпване на заложения ресурс по оперативна програма. Това значи, че от 2020 година самата Община ще има задачата да си осигури необходимите средства, за да плаща на 10 души персонал.

Хората, които ще бъдат наемани, ще бъдат представители от уязвими групи от обществото, считани за рискови и уязвими и останали по една или друга причина в изолация. Проектът ще осигури препитание на трайно безработни и/или неактивни лица. Те ще преминават 5-месечно обучение, след което ще получават 12-месечен договор за заетост.