Тръмп пристигна в Сингапур

1
192
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Президентът на САЩ Доналд Тръмп кацна в Сингапур в неделя в 20.25 ч. със самолета си Air Forxce 1 на военновъздушната база „Пая Лебар“ – съобщи Strait Times.

Във вторник, 12 юни в 09.00 ч. в хотел Capella на остров Сентоса ще започне историческата среща между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Медиите на Северна Корея фокусират вниманието си върху очакването двамата лидери да „дискутират перманентен и траен механизъм за запазване на мира и  денуклеаризацията на Корейския полуостров“, както и проблемите от взаимен интерес.

 

Повече от 2500 журналисти и телевизионни екипи пристигнаха в Сингапур за отразяване на историческите разговори.

„От наша гледна точка важното е че подобна сеща идобщо се случва и че тя ще постави развитието на събитията в нова траектория, призвана да подобри сигурността и стабилността в Азия“ – каза премиерът на Сингапур Ли Сян Лун след като посети медийния център, разположен в Сградата на „Формула 1“. „Ако тази среща завърши успешно, Сингапур ще влезе в учебниците по история“- каза той. 

Преди това Ли Лу се срещна със севернокорейския президент Ким Чен Ун на остров Истана, а след това и с президента Тръмп. След това Тръмп посети посолството на САЩ и се срещна с американските дипломати, работещи в града-държава.
 

Сингапур ще изхарчи близо $20 млн. за мерки за сигурност и други разходи за историческата среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, заяви от министър-председателят на страната.

„Ако ме попитате колко ще струва всичко това, бих казал повече или по-малко, около $20 млн.. Възможно е да възстановим малка част от това, но мисля че е разход, който сме готови да заплатим и това е нашият принос към международните усилия, които са в нашия дълбок национален интерес“, заяви Ли пред репортери.

 

Японска делегация предвождана от Кенджи Канасуги, директорът на Отдела за азиатски и океански работи към министерството на външните работи на Япония също пристигна в Сингапур за срещата на върха.

Японската делегация е натоварена със задачата да събере информация за резултатите от срещата и да проведе консултации с американски дипломати.

В делегацията е и още Шотаро Ячи, директор на Националния съвет за сигурност на Япония. Според агенция „Kyodo“, Ячи може да проведе среща със съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност Джон Болтън.

Папа Франциск пожела успех на срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и изрази надежда за мир на целия корейски полуостров, съобщи пресслужбата на Римокатолическата църква.

„Искам отново да предам на корейския народ своето послание за дружба и молитва. Преговорите, които ще се състоят в близките дни в Сингапур, може да допринесат за позитивното развитие на събитията, които да гарантират мирното бъдеще на корейския полуостров и на целия свят. Нека се помолим за това на Господ“, заяви Франциск.
 

Хотел Capella на остро Саноса, където ще се проведе срещата
–––––––-

Срещата в Сингапур в сряда е кулминацията на удивителното размразяване на дипломацията на и около Корейския полуостров, но критиците се опасяват, че по-скоро ще станем свидетели на триумф на стила над същината.

Вашингтон настоява за пълната, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея, докато Пхенян понастоящем е направил публични обещания за ангажимента си към ядреното разоръжаване на полустрова – термин, който оставя поле за широки интерпретации. Същевременно севернокорейците се стремят да получат гаранции за сигурността.

Миналата седмица Тръмп увери, че срещата на върха „няма да бъде само за снимка“, а ще постави началото на изграждането на „добри отношения“, които ще доведат до „процес“ за „крайното сключване на сделка“.

В навечерието на отпътуването си за Сингапур обаче Тръмп промени тона, като заяви, че още „в рамките на първата минута“ от срещата на върха с Ким Чен Ун ще прецени дали Северна Корея е надежден партньор за преговори.

„Мисля, че в рамките на първата минута ще разбера. Просто мое усещане. Така правя“, заяви Тръмп преди отпътуването си за историческата среща на върха. – 
„Знаете, някои казват, че можеш да харесаш някои в първите пет секунди. Е, мисля, че много бързо ще разбера дали ще се случи нещо подобно“ в Сингапур, коментира американският президент.

На въпрос дали в разговорите ще бъде повдигната темата за репресивните практики и нарушенията на правата на човека в Северна Корея, Тръмп бе категоричен, че „всеки въпрос“ ще бъде на масата за преговори.

Севернокорейският лидер трябва да е наясно каква добра възможност има, предупреди Тръмп, защото тя няма да остане вечно. „Той няма да има тази възможност отново. Всъщност, ако погледнете към историята, малко хора са имали някога такава възможност“, коментира Тръмп.

Американският президент отхвърли и всякакви перспективи за посещение на Ким Чен Ун във Вашингтон, в случай че срещата в Сингапур премине добре.

Отношенията между Северна Корея и САЩ са обтегнати в продължение на десетилетия. Северът нахлу в Юга през 1950 г. и в последвалата война ръководените от САЩ войски на ООН се бориха срещу силите на Пхенян, подпомагани от Русия и Китай. Конфликтът на полуострова завърши с примирие.

Спорадичните провокации от Севера продължиха и през следващите десетилетия, в които Пхенян развиваше ядрения си капацитет с цел защита от американско нашествие.

Миналата година Северна Корея проведе изпитание на най-мощното си до този момент ядрено оръжия, способно да достигне до територията на САЩ. Така напрежението между двете страни се изостри до безпрецедентни нива. За тях допринесе и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който си размени серия заплахи и колоритни обиди с Ким Чен Ун.

Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари катализираха размразяване на дипломатически ходове, а президентът в Сеул Мун Дже-ин се опита да събере двете страни отново на масата за преговори. Лидерът на Пхенян се срещна, а също и с китайския президент Си Цзинпин, най-важния съюзник на Севера. Последваха и други стъпки, целящи да покажат искреността на Северна Корея, включително унищожаване на ядрено съоръжение и освобождаване на трима американски затворници. 

 

Срещата на имитаторите вече започна

 

В мол Bugis Junction срещата между имитаторите на Тръмп и Ким вече започна, като близо 100 ентусиасти успяха дори да се снимат с двамата президенти – срещу -$10 на селфи.  За снимка с двамата президенти дискаунт цената бе $15. 

Фотосесията „Среща с феновете“ се проведе вчера в ранния следобед, като интересът бе забележителен. „Истинската среща на върха Ким – Тръмп“ бе организирана от глобалния стартап Vybes. Билетите за събитието бяха разпродадени предварително на сайта на Vybes. 

Двамата американци дебютираха като имитатори на Тръмп и Ким по време на Зимните олимпийски игри в Пьончанг и тогава също предизвикаха сериозен интерес.

Имитаторът на Тръмп се казва Денис Алън, на 64 г. от Чикаго, а имитаторът на Ким е Хауърд Икс. На въпроса как се чувстава в Сингапур Икс отговори: „Също като в Пхенян, само че храната е много повече и много по хубава“. Алън също бе в добро разположение и на свой ред каза: „Намирам се в страна, където капитализмът е направо свиреп.  Всички са усмихнати, тъжен човек не видях“.