А вие ядете ли черупките на яйцата?

2
202
Добави коментар
epis
epis

421 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Ценността на черупките на яйцата изобщо не бива да се омаловажава.

Яйцето е едно от най-изумителните творения на природата, което служи не само за храна, при това доста пълноценна. То би могло да ни бъде от помощ в редица ситуации и чрез своите черупки. Всяка седмица повечето семейства изхвърлят десетки черупки, защото са сметнали, че те са абсолютно непотребни. Всяка една от тях обаче съдържа почти 95 процента калциев карбонат – струва си да ги запазите. Техните приложения в бита и за здравето ни могат да бъдат разнообразни.

Науката в потвърждение

Яйчените черупки имат почти магически свойства и тази тема е била позната още в далечното минало. Знахарите са ги използвали в множество рецепти под формата на калциев прах. Един от най-разпространените минерали в тялото ни е именно калцият. Зъбите и костите ни са изградени от него, но той се грижи също за контракцията на мускулите ни, за активността на ензимите, за деленето на клетките и за правилното функциониране на нервната система.

Черупките на яйцата са богати още на мед, силиций, калий, фосфор, желязо, алуминий, сяра, натрий и други. Елементите, които се срещат в тях са над 25, което сочи изследване на холандски учени, направено още в началото на новия век.

Установено е, че самата структура на черупките наподобява тази на човешките зъби и кости. Според наблюдение на унгарски медици черупката се усвоява много лесно от организма, а веществата в нея гарантирано се абсорбират от тялото, далеч по-адекватно от скъпите добавки на пазара. Ако споменем и естествения й произход, то въпросът по никакъв начин не подлежи на оспорване.

За страдащите от проблеми с костите, обикновено отговорен е дефицитът на калций, особено в костната система. Той може да причини и нарушения в обмяната на веществата. От там биха могли да възникнат растежни проблеми при хората в детска възраст, както и изкривявания на гръбнака, чупливост на костите, склонност към настинки, алергии и почти липсващи родови контракции. Ако ежедневно консумираме прах от яйчени черупки можем да сведем тези неприятности до минимум, а освен това ще повлияем благоприятно върху кръвното си налягане.

Черупките разкрасяват и са незаменими в дома

Обвивката на яйцата намира употреба и в козметичната сфера. Тя има цинк и може да подобри значително състоянието на кожата ни, особено при упорито акне. Може да бъде полезна и като превенция срещу възникването на бръчки. Натрошете черупките ситно и ги замразете във формички за лед, като добавите

добавите и малко вода. След като станат на кубчета, вземете плат или торбичка и направете масаж на лицето си. Ако ноктите ви растат бавно, или сте склонни да ги подлагане на гризане, слагайте прах от черупки в лака си. Това ще заздрави ноктите ви и ще ускори процесите по възстановяването им.

Някои хора директно си хапват черупки, за да си набавят нужните им полезни витамини, а други ги използват като уплътнител на кафето си, отново заради ценните им свойства. Съществува и този вариант – сварете кафето си заедно с черупките, което ще намали горчивината му и ще направи вкусът му по-добър. Важно е да не пропускате да измиете черупките, а след това и да прецедите топлата напитка.

Във вътрешността на черупката се намира така наречената мембрана, която също има лечебна сила. Тя представлява прозрачна лента и се състои от глюкозамин и хиалуронова киселина. С нейно съдействие раните зарастват по-бързо и ефективно.

Може би сте чували, че някои баби препоръчват на родилките да приготвят препечени яйчени черупки за своите бебета, когато те са в периода на коликите. Но ето и още идеи, как да се възползвате от предимствата им и да не бързате да ги пращате на боклука:

Твърдите корички на яйцата са отличен лек срещу диария при кучетата. Животните често хапват от зелената трева, а понякога попадат на остатъци, които са опасни за тях. Пригответе смес от утайка от кафе и натрошени черупки, след което я прибавете към храната на домашния любимец.

В градината черупките могат да се погрижат за плодовете и зеленчуците ви, ако те са нападнати от вредители. Острите върхове създават спънки за червеите и охлювите, така доматите например остават защитени от тях. Същият метод е от полза и за подхранване на растенията.

В кухнята често се сблъскваме със загорели тенджери и тигани, които можем да измием с вълшебните черупки. Ако поставите част от тях във фризера пък, те се превръщат в инструмент за почистване на пасатор или блендер.

Според някои домакини, ако сложите в пералнята мрежа с черупки, дрехите ще се избелят и трудните петна ще бъдат ликвидирани.

Декорацията на дома понякога е скъпо занимание, но ако човек има желание, може да използва фантазията си. Тук отново ще обърнем внимание на черупките от яйцата, които са интересни акценти не само около Великден. Те са чудесни свещници, могат да се превърнат в мозайка или във форма по избор.